ua en ru

В Україні сьогодні відкривається доступ до майнового реєстру

В Україні сьогодні відкривається доступ до майнового реєстру Фото: Міністерство юстиції України

Тепер можна буде дізнатися, якими квартирами, будинками, дільницями або автомобілями володіє будь-який громадянин України

В Україні з сьогоднішнього дня, 6 жовтня, відкриють для вільного доступу Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Порядок ведення Державного реєстру прав на нерухоме майно можна знайти на офіційному сайті Міністерства юстиції України через "Кабінет електронних сервісів".

Так, після спеціальної реєстрації-ідентифікації користувача на сайті в "Кабінеті електронних сервісів" інформація з державного реєстру прав буде надаватися не тільки щодо об'єкта нерухомого майна, але і по суб'єкту права, тобто за прізвищем людини можна буде дізнатися, якими квартирами, будинками, дільницями або автомобілями володіє будь-який громадянин України.

Раніше також міністр юстиції Павло Петренко заявляв, що починаючи з 6 жовтня буде розширено доступ громадян до реєстрів, які оперуються Міністерством юстиції.

За його словами, перш за все дана ініціатива направлена на відкриття даних про власність державних службовців.

"Громадяни зможуть дізнатися, яка у держслужбовців є нерухомість. Це хороший антикорупційний контроль. В той же час - це ознака прозорості та відкритості нинішньої влади і того, що ми не боїмося спілкуватися з громадянським суспільством", - наголосив Петренко.

Нагадаємо, Верховна Рада надала інформації про рухоме і нерухоме майно громадян статус публічної в середині липня. Прийнятий парламентом закон передбачає спрощення процедури доступу до відомостей, які містяться у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, надання вільного доступу до Державного земельного кадастру та Єдиного державного реєстру, держателем якого є Державтоінспекція.

Крім того, раніше повідомлялося, що міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко запропонував з 6 жовтня запустити земельний кадастр у відкритому режимі.