ua en ru

Мін'юст РФ розсилає закордонним ЗМІ повідомлення про "іноземних агентів"

Мін'юст РФ розсилає закордонним ЗМІ повідомлення про "іноземних агентів" Фото: ЗМІ (flickr.com/european_parliament)

Серед одержувачів повідомлень - "Голос Америки" та проекти "Радіо Свободи"

Міністерство юстиції РФ у середу, 15 листопада, початок розсилати закордонним ЗМІ повідомлення про прийняті Держдумою поправки до закону про "іноземних агентів". Про це повідомляє DW, посилаючись на джерела в міністерстві.

Наголошується, що серед одержувачів повідомлень - "Голос Америки", "Idel.Реалії" і "Кавказ.Реалії" (проекти "Радіо Свобода"), а також "Нині" (спільний проект "Голосу Америки" та "Радіо Свобода").

У листах Мін'юсту вказується, що в діяльності даного ЗМІ є "ознаки виконання функцій іноземного агента". У зв'язку з цим на нього можуть бути поширені обмеження, передбачені російським законодавством".

У той же час, повідомляє видання, поки поправки Мін'юсту не вступили в силу. У середу, 15 листопада, вони були схвалені Держдумою, але ще мають надійти на розгляд Ради Федерації і потім на підпис президенту.

Нагадаємо, згідно з прийнятим російськими депутатами закону, ЗМІ може бути визнано "іноземним агентом" в тому випадку, якщо отримує кошти або майно з-за кордону, а також від російських юросіб, які, в свою чергу, мають іноземні доходи або майно. Раніше в РФ заявляли, що ці поправки - відповідна міра на вимогу США від російського каналу RT отримати статус іноземного агента.

Зазначимо, віце-спікер Думи Петро Толстой заявив, що новий законопроект ніяк не позначиться на свободі слова в країні.