ua en ru

Мінсоцполітики: пенсії військовим будуть рости поетапно у відповідності з фінможливостями

Мінсоцполітики: пенсії військовим будуть рости поетапно у відповідності з фінможливостями Фото: пенсійне посвідчення (facebook.com/Пенсійний фонд України)

Кабінет міністрів 21 лютого затвердив перерахунок пенсій військовим пенсіонерам

В Україні пенсії військовим будуть рости відповідно до можливостей бюджету Пенсійного фонду. Про це заявив міністр соціальної політики України Андрій Рева, передає прес-служба відомства.

"У цьому році ми плануємо власних надходжень до Пенсійного фонду 208-210 мільярдів. Перед нами стоїть завдання - виплатити пенсії, які були підвищені з 1 жовтня 2017 року. Однак у нас є ресурс в межах 7 мільярдів гривень, що ми повинні використовувати для підвищення пенсій військовим на першому етапі в поточному році. І саме, виходячи з цих можливостей бюджету, підкреслюю, поетапне збільшення пенсій ми будемо здійснювати з урахуванням наших фінансових можливостей", - розповів Рева.

Нагадаємо, Кабінет міністрів на засіданні в середу, 21 лютого, своїм рішенням затвердив перерахунок пенсій військовим пенсіонерам, екс-співробітникам МВС і інших силових відомств.

РБК-Україна писало, що підвищити пенсії військовим майже рік тому обіцяв прем'єр-міністр Володимир Гройсман дав особисті гарантії, що перерахунок буде здійснено з січня 2018 року. "Беру на себе зобов'язання, ми внесемо новий закон про осучаснення і підвищення (пенсій, - ред.) військовим пенсіонерам. Їх близько двох мільйонів осіб. І ці люди отримають підвищення пенсій з 1 січня 2018 року", – запевняв Гройсман в травні 2017 року з трибуни Верховної Ради.

Спочатку в уряді планували підняти пенсії військовим відразу не менше ніж на 77%. За оцінками Мінсоцполітики, після стартувала в жовтні 2017 року пенсійної реформи, середня пенсія в Україні зросла до 2448 гривень, майже зрівнявшись з середньою пенсією для військових – 2600 гривень. "Це негативна і неправильна ситуація, адже військові повинні отримувати вищу пенсію", - вважає міністр Рева.

Незважаючи на обіцянки прем'єра, запитів від силовиків поки що більше, ніж дозволяють можливості держбюджету. "Те, що сьогодні вимагають військові пенсіонери - це плюс 43 мільярдів гривень. У нас дефіцит Пенсійного фонду 140 мільярдів вже сьогодні. Ви хочете, щоб у нас було не 140, а 184 мільярди? Ми хочемо, погубити весь Пенсійний фонд країни?", - обурювався нещодавно в парламенті Володимир Гройсман. Нагадаємо, Кабмін не може самостійно перевищити бюджетну дотацію ПФ на суму вище 141 млрд гривень, оскільки, згідно з домовленостями з МВФ, це гранично розв'язні рівень на найближчі три роки.