ua en ru

Україна проводить з Австрією консультації стосовно закону про освіту

Україна проводить з Австрією консультації стосовно закону про освіту Фото: Міністерство освіти і науки (УНІАН)

Консультації з представниками нацменшин стосовно закону про освіту важливі, заявила посол Австрії

Міністерство освіти й науки (МОН) України проводить з Австрією консультації стосовно нового закону про освіту, передає прес-служба МОН.

23 жовтня відбулася зустріч міністра освіти Лілії Гриневич з послом Австрії в Україні Герміоною Поппеллер.

Гриневич підкреслила, що наразі тривають переговори стосовно імплементації мовної статті закону з нацменшинами в Україні, також до перемовин залучені представники інших країн.

"Головний їхній страх - що українська мова витіснить рідну мову. Але це не є нашою метою. Діти зможуть з першого до останнього класу навчатися рідною, однак з 5-го класу застосування державної мови буде розширюватися - через білінгвальне навчання та вивчення окремих предметів. Стаття є дуже загальною, чіткіше ми її плануємо виписати у законі "Про загальну середню освіту" та постановах уряду", - сказала Гриневич.

Вона уточнила, що закон передбачає перехідний період до введення у дію статті 7 закону про освіту - до 2020 року.

"Наразі ми сконцентровані на питанні, як покращити методики викладання української мови, зокрема для дітей, чия материнська мова належить до іншої мовної групи. Також ми шукаємо можливості у навчальних планах для збільшення годин викладання української мови", - зазначила міністр.

У свою чергу, Поппеллер зазначила, що консультації з представниками нацменшин важливі.

"Я переконана, що двомовність громадян країни - це перевага, що дає їм більше можливостей для розвитку та самореалізації. Саме на підтримку мультилінгвізму спрямований цей закон, і це добре. Я розумію важливість мови в ситуації, у якій знаходиться Україна. Також державна мова дійсно дуже важлива для шансів дитини", - підкреслила Поппеллер.

Нагадаємо, Угорщина ініціює обговорення реформи освіти в Україні на наступному засіданні ради асоціації з Європейським союзом.