ua en ru

Міносвіти хоче створити орган з координації української науки

Міносвіти хоче створити орган з координації української науки Фото: Максим Стріха

Йдеться про створення національної наукової ради

Міністерство освіти і науки України хоче створити орган, який координуватиме українську науку. Про це сьогодні заявив заступник міністра освіти і науки Максима Стріхи під час презентації проекту закону "Про внесення змін до закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", передає кореспондент РБК-Україна.

Згідно із пропозиціями, такий орган буде називатися національна наукова рада.

"Зараз в державі немає органу, який би відповідав за всю наукову політику. Такий орган створюється - національна наукова рада. Причому дуже важливо, що на принципах державно-громадського партнерства. Основу його складатиме науковий комітет, який дійсно буде складатися з учених", - повідомив Стріха.

Ще однією новацією цього закону стане створення національного наукового фонду догрантового фінансування. "Складається для ефективного грантового фінансування (необхідно посилювати саме роль грантового фінансування), створюється національний науковий фонд для широкомасштабного грантового фінансування всіх перспективних досліджень по стажуванню, популяризації науки, конференції", - сказав він.

Також, за словами заступника міністра, в разі прийняття змін відбудеться демократизація Національної академії наук України. "Виносяться дуже суттєві моменти щодо демократизації Національної академії наук України. У національній академії вся влада досі належала "безсмертним" членам-кореспондентам, академікам, які самі себе вибирають, самі себе контролюють, а більше 10 тис. кандидатів і докторів наук, які працюють в установах національної академії, і я в тому числі, ніколи не мали права голосу, вони не могли голосуванням визначати своє подальше майбутнє, політику цієї академії. Вперше цей закон надає цим людям право голосу і право участі в управлінні академією", - заявив Стріха.

Водночас він запевнив, що, у разі ухвалення законопроекту, втілити зміни можна буде протягом декількох місяців. "Протягом декількох місяців після прийняття закону це має запрацювати. Певні речі і відразу", - уточнив Стріха.

Нагадаємо, як прогнозують в МОН, Комітет європейського дослідницького простору проведе аудит української науки через рік.