ua en ru

Міноборони заявляє, що люстрація негативно впливає на хід АТО на Донбасі

Виконання вимог закону України "Про очищення влади" (про люстрацію) негативно впливає на виконання бойових завдань в зоні проведення антитерористичної операції (АТО) на Сході України.

Виконання вимог закону України "Про очищення влади" (про люстрацію) негативно впливає на виконання бойових завдань в зоні проведення антитерористичної операції (АТО) на Сході України. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства оборони України.

"У Міністерстві оборони України з розумінням ставляться до необхідності виконання вимог закону України "Про очищення влади", водночас військова спільнота занепокоєна звільненням такої кількості фахівців - високопосадовців Збройних сил України саме у той час, коли Україна знаходиться у стані особливого періоду, втягнута в збройний конфлікт та веде важку боротьбу з терористичними угрупованнями та російськими окупаційними військами на сході країни", - йдеться в повідомленні.

Як приклад такого негативного впливу Міноборони наводить звільнення генерал-полковника Генадія Воробйова з посаду першого заступника начальника Генерального штабу Збройних сил України відповідно до закону про люстрацію, який особисто керував проведенням АТО. В міністерстві його називають одним із найдосвідчених та професійно підготовлених генералів Збройних сил України.

На думку Міноборони, такий стан речей вимагає реагування з боку керівництва держави та Верховної Ради України щодо необхідності невідкладно внести відповідні зміни до закону України "Про очищення влади", в частині, що дозволяє застосовувати норми цього закону лише до тих військовослужбовців, участь яких у антиконституційних діях та інших правопорушеннях є доведеною.

"Враховуючи зазначене та на виконання доручення міністра оборони України генерал-полковника Степана Полторака, у Міністерстві оборони опрацьовується проект внесення відповідних поправок до зазначенного закону на найближчому засіданні новообраної Верховної Ради України, з метою збереження високопрофесійних кадрів органів військового управління оперативно-стратегічного рівня в цей надскладний для державності України особливий період реальних викликів та загроз", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 28 жовтня 2014 р. Мін'юст оприлюднив у люстраційному реєстрі прізвища перших 179 звільнених чиновників. Серед військових чиновників до люстраційного реєстру потрапили перший заступник командувача Сухопутних військ Збройних сил України Сергій Бессараб, перший заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України Геннадій Воробйов, а також заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Ігор Кабаненко.