ua en ru

Міноборони: З Харківської області готові до вивозу на утилізацію перші 770 т меланжу

Заходи щодо завантаження близько 770 тонн компонентів ракетного палива меланж у спеціальні залізничні цистерни для подальшої їх відправки на підприємства Російської Федерації на утилізацію, на сьогодні, 2 квітня, завершилися. Про це повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Загалом у квітні-травні зі сховищ цієї військової частини на утилізацію направлять понад 2 тис. т небезпечної речовини. Вивезення планується здійснити трьома партіями залізничним транспортом. На проведення комплексу відповідних заходів країнами-донорами виділено понад 2,2 млн євро.

"На складі ракетного пального ми, дотримуючись всіх технологій, завантажили небезпечну речовину у залізничні цистерни. 9 цистерн підготовлено в нашій державі, ще 5 надано російською стороною", - повідомив командир військової частини підполковник Олександр Ніколаєв.

На даний час між Україною та Росією завершується погодження необхідних документів про перетинання державного кордону. "Російська сторона вже надіслала дозвіл про прийняття меланжу. Очікується, що вже завтра, 3 квітня, всі 770 т компонентів ракетного палива залишать наш промисловий регіон", - пояснив Ніколаєв.

Наступні відправки меланжу заплановано на першу та останню декади травня 2012 р. відповідно. Таким чином, до проведення фінальної частини Євро-2012 Харківська область позбавиться 2 тисяч тонн меланжу, що складає 42% від усіх запасів небезпечної речовини на цьому військовому об'єкті.

Повністю ж допомогти з ліквідацією меланжу на Харківщині європейські партнери обіцяють до кінця поточного року за рахунок нових фінансових надходжень. "Умови зберігання компонентів ракетного палива, що знаходяться у військовій частині повністю відповідають найвищим вимогам техногенної безпеки. Періодично місця зберігання меланжу - сховища, цистерни та інші ємкості - перевіряють державні експерти та фахівці з цивільного захисту населення. Тому жодних приводів для хвилювань немає", - підкреслив підполковник.

На Харківщині відновлено реалізацію додаткової угоди проекту Україна-ОБСЄ щодо утилізації запасів компонентів рідкого ракетного палива типу меланж. Днями до складу ракетного пального прибули 14 спеціалізованих залізничних цистерн. Станом на 2 квітня 2012 р. на складі ракетного пального Сухопутних військ ЗС України, що у селищі Шевченкове Харківської області, зберігається понад 4,8 тисяч тонн меланжу.

Нагадаємо, за інформацією Міноборони, в Україні в 2011 р. звільнено від меланжу 4 військових містечка.