ua en ru

Міноборони Україні більше не заперечує проти продажу частот для 3G

Голова Національної комісії з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) Володимир Олійник вчора заявив, що Міністерство оборони України змінило свою позицію і більше не наполягає на виділення 1,5 млрд грн для конверсії необхідних для впровадження 3G-зв'язку частот, пише «Комерсант-Україна».
Згідно з новим планом, наданим комісії днями, конверсія відбудеться за будь-яких умов, а питання цифровізації обладнання Міноборони буде обговорювати з Кабміном окремо.
Нагадаємо, в липні цього року міністерство погодилося знизити вартість конверсії з 2,5 млрд грн до 841 млн грн. Проте В.Олійник у серпні заявив, що план конверсії, поданий Міноборони до комісії, передбачав виділення додаткових 1,5 млрд грн з держбюджету на цифровізацію військового обладнання. Конверсія, згідно з цим планом, повинна була проходити в три етапи з поступовим вивільненням радіочастот.
Конверсія буде проводитися в один етап з вивільненням всього діапазону в 100 МГц. "Це дозволить провести конкурс вже в першій половині 2011 р.", - зазначив В. Олійник. За його словами, тендерними умовами буде передбачено, що переможець конкурсу візьме на себе зобов'язання з фінансування конверсії, а витрати на її проведення будуть розподілені між компаніями, що отримали ліцензії.
Кількість лотів і ширина виставляються на конкурс смуг частот, а отже, і початкова вартість ліцензій, поки не визначені. Він пояснив, що "Київстар" і "Українські радіосистеми" (УРС; TM Beeline) після їх об'єднання в VimpelCom Ltd, швидше за все, не будуть претендувати на дві ліцензії. А одним з головних претендентів на "Укртелеком", що з 2007 р. володіє єдиною UMTS-ліцензії в Україну, вважається російська АФК "Система", що володіє МТС. "З врахуванням цих факторів кількість зацікавлених в отриманні ліцензій компаній може скоротитися, тому ми додатково вивчимо попит і визначимо умови конкурсу", - говорить В.Олійник.