ua en ru

Міноборони РФ: Росія не планує брати участь в можливій військовій операції в Лівії

Росія в даний час не планує брати участь в можливій військовій операції в Лівії, повідомили РБК в Міністерстві оборони РФ. Нагадаємо, що РФ утрималася при голосуванні по лівійської резолюції в Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй.

Рада Безпеки ООН 17 березня 2011 р. схвалила резолюцію, що передбачає введення безпілотних зон над Лівією і "прийняття всіх необхідних заходів" для захисту мирних громадян від сил лівійського лідера Муаммара Каддафі, виключаючи будь-яку форму іноземної окупації в будь-якій частині території Лівії. Резолюція була прийнята більшістю голосів на позачерговому засіданні РБ ООН у Нью-Йорку. За проект резолюції, представленої делегаціями Лівану, Великобританії, Франції і США, проголосували 10 з 15 країн - членів РБ ООН. П'ять країн, у тому числі Росія, Німеччина і Китай, від голосування утрималися.

За оцінками експертів, резолюція дає право на проведення міжнародної військово-повітряної операції проти Лівії. Великобританія вже заявила, що почала підготовку військово-повітряних сил до операції по введенню безпольотною зони у повітряному просторі країни. Франція і Норвегія також офіційно заявили, що нададуть свої сили для проведення можливої ​​операції в Лівії. За даними дипломатичних джерел, інтервенцію очолять Франція, Великобританія і, можливо, США, а також одне або декілька арабських держав.