ua en ru

Міноборони Польщі звинуватило Airbus у зриві багатомільярдної угоди

Міноборони Польщі звинуватило Airbus у зриві багатомільярдної угоди Фото: військовий гелікоптер Airbus Caracal

Йдеться про контракт на 3 млрд євро на постачання до Польщі 50 військових гвинтокрилів

Польський уряд заявив, що французька авіабудівна компанія Airbus винна у зриві переговорів щодо контракту на три мільярди євро на постачання до Польщі військових гвинтокрилів. Про це сказав міністр оборони країни Антоні Мацеревич, передає DW.

"Хочу дати чітко зрозуміти: переговори зірвала не польська сторона", - повідомив Мацеревич.

Перемовини стосувалися частини контракту щодо "відшкодування": очікувалося, що виробник запропонує певний бонус замовнику, на кшталт зведення фабрики у країні чи підряду у місцевих компаній.

"Airbus не зробив задовільної пропозиції на останній фазі переговорів", - додав польський міністр оборони.

Мацеревич не уточнював деталі, проте його заступник Бартош Ковнацький вказав, що різниця між позиціями Варшави та Airbus склала "мільярди злотих" або ж кілька сотень мільйонів євро. Наближене до переговорів джерело повідомило, що компанія, якою частково володіє уряд Франції, "пішла на значні поступки у пропозиції".

Раніше французький президент Франсуа Олланд переніс візит до Варшави після того, як Польща 4 жовтня заявила про провал переговорів із авіагігантом щодо 50 багатофункціональних військових гелікоптерів Caracal.

Нагадаємо, напередодні Міноборони Польщі висловило стурбованість повідомленнями про перенесення Росією до сусідньої з Польщею Калінінградської області ракет "Іскандер".