ua en ru

Минобороны отчиталось о внедрении стандартов НАТО

Минобороны отчиталось о внедрении стандартов НАТО Фото (прес-служба Міноборони): Юрій Гусєв

Про це заявив заступник міністра оборони України Юрій Гусєв на брифінгу в Кабміні

Міністерство оборони України запровадило п`ять стандартів НАТО STANAG, що дозволило розробити більше 30 технічних умов предметів речового забезпечення Збройних сил України. Про це заявив заступник міністра оборони України Юрій Гусєв сьогодні, 6 листопада, на брифінгу в Кабміні, повідомили у прес-службі Міноборони.

Як зазначив Гусєв, Міноборони є першим і поки єдиним відомством, яке впровадило електронні закупівлі, заощадивши із червня 2015 р. понад 176 млн грн.

За словами заступника міністра, в Міноборони створено Центр розвитку та супроводження матеріально-технічного забезпечення ЗСУ, а в кількох військових частинах введено експеримент із харчування, який також відповідає стандартам НАТО. "Заплановано розширення цього експерименту, зокрема, щоб зробити його більш системним, залучатимемо експертів Альянсу", - додав Гусєв.

Крім того, в Міноборони розроблена і впроваджується система корпоративного управління, в рамках якого рада реформ відомства веде співпрацю із провідними світовими консалтинговими компаніями. "Запущено систему "Е-здоров'я", що дозволяє вести електронні медичні картки військовослужбовців, які проходять лікування. Ця система впроваджена вже в ряді установ охорони здоров'я Міноборони і працює поки в тестовому режимі, однак до кінця поточного року ми плануємо поставити її "на озброєння", - повідомив Гусєв.

Також Міноборони розробило електронну систему обліку за напрямками "Майно" і "Житло" та завершує підготовку до запуску нового пілотного проекту з логістики. "В наступному місяці в координації із траст-фондом НАТО буде відкрито систему логістики речового майна, яка охопить всю вертикаль постачання від тилу ЗСУ до одного з об'єднаних центрів забезпечення, і далі до декількох бригад і батальйонів. Ми говоримо про принципово іншу систему з логістики, якої до цього у ЗСУ ніколи не було", - наголосив Гусєв.

За словами заступника глави Міноборони, у 2016 році траст-фонд планує виділити необхідні кошти для розширення цього проекту на інші об'єднані центри забезпечення. Зараз йде активна робота над тим, щоб отримати ліцензію на відповідне програмне забезпечення та швидко залучити наступних споживачів. "Під час засідання Ради реформ, яке відбулося минулої п'ятниці, міністром оборони України поставлено завдання сформувати дорожню карту переходу і впровадження в ЗСУ стандартів НАТО", - заявив Гусєв.

Як повідомлялося, НАТО надасть Україні нові можливості в галузі розмінування.