ua en ru

Міноборони ФРН має намір зменшити участь у миротворчих місіях

Міноборони ФРН має намір зменшити участь у миротворчих місіях Фото: Урсула фон дер Ляйен (flickr.com/secdef)

Ситуація в Україні показала, що необхідно займатися нацбезопасностью

Бундесверу належить зосередити увагу не тільки на участь у миротворчих місіях, але і на забезпечення оборони країни і захисту союзників по НАТО. Про це повідомив у п'ятницю, 4 травня, представник міністерства, передає DW.

Зокрема, за його словами міністр оборони ФРН Урсула фон дер Ляйен (Ursula von der Leyen) має намір відмовитися від фокусування бундесверу на участь у міжнародних миротворчих місіях, як це було в останні десятиліття.

В проекті нової "Концепції бундесверу" поряд з миротворчими місіями основними завданнями збройних сил Німеччини будуть національна оборона і захист союзників по НАТО.

Раніше проект цього документа був опублікований в місцевих ЗМІ. У ньому національна оборона визначена як "найбільш амбітне завдання з високою необхідністю надолужити згаяне". На її виконання потрібні мільярди євро.

За словами представника Міноборони, в проекті документа конкретизують положення, записані в новій "Білій книзі" - військово-політичної стратегії, прийнятої урядом ФРН влітку 2016 року.

У ній йдеться, що ситуація в сфері безпеки сильно змінилася. Тривала криза на сході України, а також анексія Росією Криму продемонстрували, що світоустрій у Європі перебуває під загрозою. РФ названа в "Білій книзі" "викликом безпеки на континенті".

В останні роки ЗМІ багаторазово повідомляли про проблеми технічного оснащення бундесверу. У зв'язку з цим фон дер Ляйєн зажадала збільшити фінансування армії в найближчі чотири роки на 12 млрд євро.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляйен вважає, що Європі слід вести себе більш жорстко по відношенню до Росії.