ua en ru

Міністри фінансів країн ЄС сьогодні знову обговорять допомогу Греції

Міністри фінансів країн ЄС почнуть у понеділок, 7 листопада, ввечері в Брюсселі дводенну зустріч, головна тема якої - надання Греції чергового траншу фінансової допомоги у розмірі 8 млрд євро, повідомляє радіо "Свобода".
Ці кошти зараз заморожені у зв'язку з політичною невизначеністю в Греції, через яку Афіни поки не схвалили угоду з Євросоюзом про термінові заходи для подолання боргової кризи.
Провідні грецькі політики сьогодні обговорюють кандидатуру нового прем'єр-міністра - після того, як чинний глава уряду Георгіос Папандреу погодився піти у відставку. Очікується, що новий прем'єр очолить тимчасовий коаліційний уряд, мета якого - привести країну до дострокових виборів і домогтися отримання фінансової допомоги від ЄС та Міжнародного валютного фонду, без якої Греція не зможе уникнути дефолту.

Нагадаємо, лідери єврозони 27 жовтня ц.р. домовилися виділити Греції нове фінансування на суму 100 млрд євро. Крім того, банки - утримувачі грецьких суверенних бондів пообіцяли обміняти їх на нові з 50-процентним дисконтом до номінальної вартості. Планується, що це дозволить скоротити держборг Греції до 120% ВВП до 2020 р. При цьому члени єврозони, щоб переконати інвесторів обміняти папери, забезпечать інструменти підвищення кредитної якості нових грецьких паперів оцінною вартістю до 30 млрд євро. Таким чином, обсяг нової приватно-державної програми допомоги Греції оцінюється в 130 млрд євро.

Перша програма фінансової допомоги Греції була схвалена Євросоюзом і МВФ в травні 2010 р., її обсяг - 110 млрд євро. Проте Греція з початку осені не може отримати черговий 8-мільярдний транш кредиту за програмою, оскільки кредитори вимагають від країни політичного консенсусу і чіткого проведення бюджетних і економічних реформ.