ua en ru

Міністр оборони Литви привітав рішення Франції не доставляти Росії "Містраль"

У середу міністр оборони Литви Юозас Олекас привітав рішення Президента Франції Фрасуа Олланда не продавати Росії військові судна класу "Містраль".

У середу міністр оборони Литви Юозас Олекас привітав рішення Президента Франції Фрасуа Олланда не продавати Росії військові судна класу "Містраль". Про це він сказав у телефонному інтерв'ю BNS, передає Delfi.

"Ми вітаємо таке рішення Франції. Рішення, озвучене президентом Франції, відповідає інтересам Литви", - сказав Олекас в телефонному інтерв'ю з Уельсу, куди він прибув для участі в саміті НАТО.

Про це міністр заявив незабаром після того, як Олланд заявив, що зараз "немає відповідних умов" для продажу Францією двох суден морського десанту класу "Містраль".

Згідно з підписаним в 2011 р. контрактом на суму 1,2 млрд дол. Франція повинна продати Росії два судна морського десанту "Містраль". Перше судно Росія повинна була отримати в жовтні цього року, а друге - в 2015 р.

Країни Східної Європи і США не раз закликали Францію зупинити операцію в якості реакції на підтримку Росією сепаратистів на сході України.

На питання BNS про те, представляла б продаж "Містраль" загрозу Литві, Олекас відповів, що загроза може бути непрямою: "Напряму ми б не чекали його вхід в Балтійське море і пряму загрозу Литві, однак зміцнення військової потужності Росії і можливий шантаж чи агресія проти наших союзників і партнерів, безсумнівно, нашкодили б безпеці Литви".