ua en ru

Міністр нафти Сирії: Через санкції проти держави нафтовидобуток скоротився на третину

У зв'язку з санкціями Ліги арабських держав (ЛАГ) і Євросоюзу проти Сирії видобуток нафти в державі скоротився на 30-35%, повідомив на прес-конференції міністр нафти республіки Суфіана Алао, передає Reuters. Основний збиток нафтовидобутку завдало включення Євросоюзом ряду підприємств країни, у тому числі видобувних, в "чорний список". Крім цього, санкції ЛАГ блокували виконання низки угод, які сирійська сторона уклала з партнерами на території входять до організації країн.

"Нам довелося знизити видобуток нафти на 30-35% і така ситуація протриває до відновлення експорту", - уточнив міністр. Крім того, він додав, що поточне виробництво складає 260 тис. бар. на добу.

"Це несправедливі санкції, про які раніше ніхто не міг подумати. Наші партнери перестали купувати сирійську нафту, і, в першу чергу, це б'є по нашим громадянам", - підкреслив Алао.

Варто зазначити, що нафтовий комплекс країни дозволяє виробляти близько 380 тис. бар./добу, а потужність національних НПЗ

становить близько 250-255 тис. бар./добу.
Міністр нафти також повідомив, що Сирія змінила структуру поточного експорту, скоротивши поставки сирої нафти на користь бензинів і скрапленого газу.

Санкції, за словами Алао, впливають на експорт не тільки безпосередньо через відмову партнерів від угод, але й опосередковано через блокування банківських рахунків на даний момент, що мінімізує можливості організації будь-яких зовнішньоторговельних операцій.
У зв'язку з встановленими проти Сирії санкціями до кінця грудня 2011 р. нафтові європейські гіганти Royal Dutch Shell і Total припинять свою діяльність у цій державі.