ua en ru

Міністр фінансів РФ: Діяльність уряду щодо створення конкуренції в Росії недостатня

Віце-прем'єр-міністр фінансів РФ Олексій Кудрін вважає недостатньою діяльність уряду щодо створення конкуренції і сучасних інститутів влади в Росії. Таку думку він висловив на зустрічі в рамках Петербурзького міжнародного економічного форуму. "Один з головних факторів, пов'язаних з конкурентоспроможністю країни, - це конкурентоспроможність уряду. Якщо її немає, то й інші фактори не реалізуються. Зараз у діяльності уряду присутня недостатня націленість на створення конкуренції та інститутів. Рішення уряду, прийняті за останні 1-2 роки, стали нас віддаляти від переваг, які ми маємо", - сказав він. Кудрін додав, що одним з факторів зниження конкуренції є те, що значна частина підприємств належить державі.

Кудрін також повідомив, що Мінфін отримав заявки від міністерств і відомств на майбутній бюджет. "У двох третинах випадків це пропозиції щодо збільшення державної підтримки галузей бізнесу і навіть певного бізнесу всередині галузей. Якщо ці пропозиції міністрів будуть реалізовані, то ми ще далі підемо від конкуренції", - вважає Кудрін.

Глава Мінфіну РФ також торкнувся теми податків і страхових внесків. Він підкреслив, що для зниження податків необхідно спочатку знижувати або не збільшувати видаткову частину бюджету. "У нас же поки не складається. Ми хочемо знизити податки перед виборами, але зберегти витрати. Тут потрібно бути більш після послідовними", - завершив він.