ua en ru

Міністр фінансів Греції Веніцелос назвав проект бюджету на 2012 р. амбіційним

Міністр фінансів Греції Евангелос Веніцелос назвав проект бюджету на 2012 р. амбіційним. "Новий бюджет амбітний і базується на серйозній консолідації державних фінансів", - заявив Веніцелос в Люксембурзі напередодні зустрічі міністрів фінансів країн єврозони, які будуть обговорювати ситуацію в Греції і питання, пов'язані з Європейським фондом фінансової стабільності EFSF. "Греція робить всі необхідні кроки для того, щоб виконати свої зобов'язання перед міжнародними інвесторами. Проект нового бюджету амбітний і передбачає профіцит бюджету в 3,2 млрд євро. В останні два роки ми проводили програму консолідації державних фінансів і готові представити її результати", - цитує Reuters слова Веніцелоса.
Раніше сьогодні уряд Греції представив парламенту країни проект бюджету на 2012 р., заснований на режимі суворої економії.
Згідно з проектом, валовий внутрішній продукт (ВВП) Греції продовжить знижуватися, однак темпи спаду згодом сповільняться. Зокрема, в 2012 р. очікується, що показник скоротиться на 2,5%, у той час як в 2011 р. ВВП знизиться на 5,5%.
Державний борг Греції, навпаки, зростатиме. Очікується, що за підсумками поточного року показник складе 356,5 млрд євро (161,8% ВВП), тоді як в 2012 р., згідно з прогнозами, він збільшиться до 371,9 млрд євро (172,7% ВВП). Також, згідно з проектом бюджету, збільшиться і рівень безробіття. У 2011 р. він складе 15,2%, а до кінця 2012 р. підніметься до 16,4%.
У 2009 р. Греція опинилася перед обличчям найбільшої фінансової кризи через надзвичайно високі борги Афін перед урядами інших країн. У травні 2010 р. МВФ і Євросоюз виділили грецькій владі кредитну лінію в розмірі 110 млрд євро. 21 липня 2011 р. на екстреному саміті єврозони було прийнято рішення про надання Греції другого пакета фінансової допомоги понад програму, яка діє, на 110 млрд євро. Лідери єврозони домовилися, що Євросоюз і МВФ нададуть Афінам додаткове фінансування в розмірі 109 млрд євро. Натомість керівництво Греції зобов'язалося здійснити ряд заходів, спрямованих на різке скорочення бюджетних витрат: зменшити зарплати, підвищити пенсійний вік, скоротити ряд робочих місць, а також провести широку програму приватизації. Ці заходи вкрай непопулярні в грецькому суспільстві. З 2009 р. в країні не припиняються масові страйки та інші акції протесту проти скорочення бюджетних витрат.