ua en ru

Міністр фінансів Бразилії: Уряд країни побоюється погіршення економічної кризи

Боргові проблеми США і деяких країн Європи можуть мати серйозний негативний вплив на зростання економіки Бразилії. Про це заявив голова економічного відомства країни Гідо Мантега, передає агентство Associated Press.

Уряд південноамериканської республіки на початку року чекав зростання економіки на 4,5%, проте нещодавно на засіданні профільного комітету Сенату була озвучена цифра в 4%. Разом з тим, Мантега запевнив населення, що зростання ВВП на рівні 4% забезпечить належний рівень створення робочих місць і дозволить зберегти поточні ставки по оподаткуванню.

Поряд з цим, деякі економісти з приватних компаній очікують, що зростання ВВП Бразилії виявиться на рівні 3,8% і навіть нижче. Всьому виною ситуація в економіці європейських країн, чий борг вже перевищує національний ВВП, а також складна ситуацій з бюджетом США, які до серпня ц.р. входили в клуб країн з найвищим кредитним рейтингом.

Нагадаємо, економіки Іспанії, Італії, Португалії вслід за грецькими потрясіннями тягнуть спільну економіку єврозони в яму. При цьому країни-локомотиви: Німеччина і Франція не поспішають з введенням єврооблігацій, оскільки це і без того погіршить становище національних платників податків і компаній.

Поряд з цим, кредитно-рейтингове агентство S&P на початку серпня, на тлі політичного спротиву і підвищення межі держборгу при неймовірно великому дефіциті федерального бюджету, позбавило США рейтингу "ААА", що тільки за 3 дні фондових торгів спричинило втрати близько 8 млрд дол. Незважаючи на те, що зараз ринки демонструють тренд на підвищення, економіки західного світу практично не просунулися у вирішенні проблеми забезпечення стабільної роботи.