ua en ru

Мінімальна ціна українського вугілля повинна становити 1500 грн/т, - профспілки

Вартість вугілля, запропонована міністром енергетики та вугільної проышленности Володимиром Демчишиним, занижена. Таку думку висловив голова Профспілки працівників вугільної промисловості України (ППВП) Віктор Турманов.

"Тут взагалі ніхто нічого не зрозуміє. Він сьогодні декларує 1100 грн за тонну, а на реалізацію вугілля зараз йде по зовсім іншій ціні. Думаю, вона повинна бути визначена на рівні Кабінету міністрів, заявив керівник ПРУПа.

Турманов вважає, що для того, щоб остаточно визначитися з ціною на вугілля, що видобувається в Україні, і зафіксувати її, це питання має обговорюватися в експертному середовищі, за участю представників міністерства, єдиного енергоринку, видобувних підприємств, як державних так і приватних, і в результаті має бути затверджений Кабінетом міністрів України. "От тоді буде порядок. А підхід "я хочу", який сповідує міністр Демчишин, не годиться", - зазначив профспілковий лідер.

Голова інший всеукраїнської профспілкової організації шахтарів - НПГУ Михайло Волинець вважає, що "мінімальна ціна українського вугілля повинна становити 1500 грн за тонну". А враховуючи, що держпідтримка вугільної галузі у бюджеті на 2015 р. не передбачена, вона може бути і вищою.

Нагадаємо, що сьогодні, 1 квітня, під час брифінгу в Києві міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявив, що "у міністерства є обґрунтоване переконання, що собівартість вугілля на сьогодні становить десь 800-900 грн. У баланс його включаємо за 1100 грн".

Завтра, 2 квітня, в Києві пройдуть засідання президії ППВП і пленум НПГУ, куди запрошений міністр Володимир Демчишин. За словами Турманова, шахтарі хочуть почути від нього відповідь на просте питання: чому, забравши дотації, держава не хоче купувати вугілля у шахтарів за справедливою ціною, яка допоможе їм вижити без підтримки бюджету. Якщо в результаті з цього питання з міністром не вдасться знайти системного рішення, то шахтарі мають намір у середині квітня на багатотисячному об'єднаному з'їзді в Києві вимагати зустрічі з Президентом Петром Порошенком прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком.