ua en ru

Мінфін наполягає на відповідальності банків щодо контролю за сплатою податку з доходів фізичних осіб - найманих працівників.

Мінфін наполягає на відповідальності банків щодо контролю за сплатою податку з доходів фізичних осіб - найманих працівників. Про це під час презентації Закону України «Про державний бюджет на 2010 р.», заявила заступник міністра фінансів Тетяна Єфименко, передає кореспондент РБК-Україна.

«Передбачається такий напрям, коли банки, які сьогодні виплачують заробітну плату, і згідно з діючим законодавством, контролюють, чи сплачені відповідні соціальні внески згідно тих сум, які виплачуються по з/п., (контролюватимуть сплату податку на прибуток), тому що ми сьогодні бачимо такі ситуації, коли виплачується 2 млн грн заробітної плати, і кладеться в цілому платіжка на сплату податку на доходи фізичних осіб на 1 грн. Ми вважаємо, що потрібно встановити так як це встановлена відповідальність при сплаті до соціальних фондів, - таку ж саму відповідальність встановити банкам щодо контролю по сплаті відповідних податків з доходів фізичних осіб, коли виплачується зарплата», - сказала Т.Єфименко.

Вона також запевнила, що мінфін і ДПАУ «посилить роботу з адміністрування податків, які пов'язані з заробітною платою». Такий крок, за її словами, дозволить вивести з тіньового сектору і залучити до бюджету в якості податкових надходжень значні кошти. «Ми провели аналіз статистичної інформації, і бачимо, що тільки в Києві сьогодні працює 300 тис. осіб, які отримують мінімальну заробітну плату. Зрозуміло, що якщо взяти все працездатне населення, то ця цифра не відповідає дійсності ... Буде введена відповідальність як з боку роботодавців, так і з боку робітника», - попередила Т.Єфименко.