ua en ru

Мінфін України: Найнижчі пенсії потрібно терміново підвищувати, а високі - заморожувати.

Скорочувати розрив в пенсійному забезпеченні необхідно за рахунок підвищення найнижчих пенсій і заморожування високих, заявила в інтерв'ю «Дзеркалу тижня» заступник міністра фінансів Тетяна Єфименко.

В той же час, вона підкреслила, що до питання про урізання пенсій держслужбовцям потрібно підходити зважено. «Колись держслужбовцям було сказано: ви отримуватимете маленьку зарплату, але вам гарантовано гідне пенсійне забезпечення. Орієнтуючись на невисокий дохід, держслужбовці в той же час не пов'язані з ризиками бізнесу. Та і не всяка людина здібна до підприємницької діяльності», - зазначила вона.

Т.Єфименко підкреслила, що значна різниця між групами найбагатших і найбідніших - це один з головних чинників, який створює політичну і соціальну нестабільність. Тому, щоб не було загрози соціальних потрясінь, співвідношення між найвищими і найнижчими доходами повинне скорочуватися, переконана Т.Єфименко.

Щодо джерел покриття дефіциту Пенсійного фонду, вона зазначила, що Мінфін вважає, що малий і середній бізнес повинен платити пенсійні внески з мінімальної заробітної плати. «І це той крок, який дозволить скоротити дефіцит Пенсійного фонду», - переконана Т.Єфименко.