ua en ru

Мінфін України: Розмір підвищень до пенсій не скорочено

Розмір підвищень до пенсій не скорочено, повідомляє прес-служба Мінфіну України.

За інформацією прес-служби, 3 листопада 2010 р. у ЗМІ було поширено інформацію про те, що Кабінет міністрів України своєю постановою №976 від 27 жовтня 2010 р. скоротив пенсійні надбавки для окремих категорій населення.

Зазначене пояснюється тим, що згаданою постановою визначається, що втрачає чинність пункт 3 постанови Кабінету міністрів України від 28 травня 2008 р. №530 «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян», яким встановлювалися підвищення до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, відповідно до закону України «Про жертви нацистських переслідувань».

1 липня 2010 р. прийнято закон України «Про внесення змін до закону України «Про жертви нацистських переслідувань» щодо віку неповнолітніх в'язнів та розміру підвищень до пенсії», в якому законодавчо визначаються конкретні розмірі підвищень до пенсії особам віднесеним до категорії жертв нацистських переслідувань.

Згідно із прикінцевими положеннями цього закону він набирає чинності з дня його опублікування, а Кабінету міністрів України доручено у тримісячний термін з дня набрання чинності цим законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим законом.

На виконання прийнятого закону Кабінетом міністрів України і було прийнято постанову за № 976.

При цьому необхідно зазначити, що жертви нацистських переслідувань як отримували підвищення до пенсії до прийняття зазначеної постанови Кабінету міністрів України так і будуть отримувати їх в подальшому відповідно до норм закону України «Про жертви нацистських переслідувань» із внесеними до нього змінами.

Таким чином, скорочення пенсійних підвищень, про які іде мова у пресі, не відбулося, оскільки норми закону мають вищу юридичну силу аніж постанова Кабінету міністрів України.