ua en ru

Мінфін США планує продати акції страховика AIG на 4,5 млрд дол

Міністерство фінансів США має намір продати акції страховика American International Group (AIG) на 4,5 млрд дол. Успішний продаж акцій може скоротити частку Федерального казначейства в страховій компанії з 61% до 52% акцій, передає Reuters. Очікується, що компанія придбає у держави акцій на 3 млрд дол. після того, як буде затверджена вартість цінних паперів.

За неофіційними даними, до реалізації на вільному ринку буде запропоновано 147,5 млн акцій. Міністерство фінансів США вже найняло для продажу цінних паперів AIG ряд інвестиційних банків, серед яких присутні Citigroup Inc., Goldman Sachs, JP Morgan Securities, Morgan Stanley і Deutsche Bank Securities.

AIG - найбільша американська страхова компанія, штаб-квартира якої розташована в Нью-Йорку. Компанія займає друге місце в світі за страхування нерухомості від нещасних випадків і перше місце в США по страхуванню життя. У компанії понад 92 тис. співробітників і 50 млн клієнтів у більш ніж 130 країнах світу.

Нагадаємо, восени 2008 р. фінансова криза і ризиковані ставки на деривативи мало не призвели до банкрутства колись найбільшої страхової корпорації у світі. Уряд США, вважаючи AIG системно значущим фінансовим інститутом, врятував компанію за рахунок кредитного пакету загальною вартістю 182,5 млрд дол. Федеральне казначейство виділило 68 млрд дол., а Федеральний резервний банк Нью-Йорка - 114 млрд дол. В даний час AIG повернула 53,12 млрд дол. з отриманої допомоги. Американське казначейство, як і раніше, володіє близько 60% акцій AIG. За I півріччя 2012 р. компанія оголосила про чистий прибуток в розмірі 5,54 млрд дол.