ua en ru

Мінфін Словаччини: Необхідно розробити план контрольованого дефолту Греції

Боргова криза в Європі поширилася і політикам необхідно бути готовим до можливості дефолту Греції, вважає глава Міністерства фінансів Словаччини Іван Міклос. "На даний момент ми чекаємо результатів від інспекторів МВФ і ЄС. Вони будуть базою для оцінки позиції Греції і дозволять зрозуміти, наскільки перспектива грецького банкрутства і списань по боргах країни неминуча, і наскільки необхідно готувати нову стабілізаційну програму", - повідомив міністр фінансів Словаччини в інтерв'ю чеським ЗМІ. "Необхідно мати чіткий план контрольованого банкрутства Греції і дій щодо стримування поширення боргової кризи в регіоні, якщо буде зроблено висновок, що ситуація в Афінах нестабільна", - цитує Reuters слова Міклос, наведені в публікації.
Доповідь "трійки" міжнародних кредиторів (ЄС, МВФ, ЄЦБ) щодо ситуації в Греції буде готова через 2-3 тижні. Від нього залежить виділення Афінам останнього траншу кредиту обсягом 8 млрд євро з першої програми допомоги.
Одночасно Міклос висловив думку, що ініціатива введення єдиних облігацій зони євро - це погане рішення. Набагато доцільніше, на його думку, вводити більш суворі правила для порушників "бюджетної дисципліни".
Зазначимо, що голосування в парламенті Словаччини з питання розширення повноважень Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), ще тільки має відбутися. Спостерігачі відзначають, що його результат непередбачуваний.
21 липня 2011 р. лідери країн єврозони домовилися дати EFSF право надавати попереджувальні кредитні лінії і викуповувати державні облігації. Ці заходи повинні бути схвалені парламентами всіх держав єврозони. Законопроект був ратифікований парламентами Австрії, Німеччини, Словенії, Бельгії, Греції, Ірландії, Італії, Люксембургу, Іспанії, Франції, Португалії та Фінляндії.