ua en ru

Мінфін РФ запропонує до приватизації протягом 2012-2013 рр. 10% алмазодобувного гіганта "АЛРОСА"

Міністерство фінансів (Мінфін) РФ має намір запропонувати до приватизації протягом 2012-2013 рр. 10% АК "АЛРОСА" - найбільшої алмазодобувної компанії країни. З такою заявою виступив учора віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін у рамках Петербурзького економічного форуму, передає РБК.

"У найближчі три роки продавати значну частину пакету не можна. Потрібно розігрівати ринок, покращувати сам актив, підвищувати його капіталізацію, продавати на піку ціни", - сказав Кудрін. Він додав, що внесе свою пропозицію щодо приватизації компанії "АЛРОСА" до 1 серпня 2011 р. Попередньо ця міра буде узгоджена з владою Якутії, "тому що у них теж великий пакет".

Кудрін додав, що держава, швидше за все, у найближчі роки збереже за собою блокуючий пакет акцій АК "АЛРОСА".

Днем раніше глава департаменту Мінекономрозвитку РФ Олексій Уваров повідомляв, що рішення про виключення АК "АЛРОСА" з переліку стратегічних підприємств може бути прийнято до 1 серпня 2011 р. За його словами, "АЛРОСА" - "цікава компанія, про АК "АЛРОСА" треба думати, вона хоче IPO". Він особливо підкреслив, що ніяких жорстоких обмежень для приватизації алмазодобувної компанії не існує.

АК "АЛРОСА" - одна з найбільших алмазодобувних компаній світу, на її частку припадає 25% світового видобутку і 96% - російського. Уряду РФ належить майже 51% акцій; Республіці Саха (Якутія) - 32%; восьми улусам (районам) Якутії - 8%; іншим юридичним і фізичним особам - 9,07%.