ua en ru

Мінфін РФ очікує настання "худосочних" років після "ситих"

Мінфін РФ очікує настання "худосочних" років після "ситих" Фото: Антон Силуанов

Силуанов поскаржився на російські компанії через "шантаж" при обговоренні питання підвищення податків

Міністр фінансів Російської Федерації Антон Силуанов очікує настання "худосочних" років після "ситих". Про це глава Мінфіну РФ повідомив у ході Міжнародного інвестиційного форуму в Сочі, передає "ТАСС".

"Поліпшення, як у 2008-2009 рр., коли ми серйозно просіли, а потім відразу відскочили, такого не буде. Будуть тривалі худі періоди. Ситі роки пройшли, тепер худосочні будуть. До цих періодів нам потрібно готуватися", - заявив Силуанов.

При цьому глава Мінфіну РФ заявив, що російські компанії займаються "шантажем" при обговоренні питання підвищення податків. "Чомусь тільки в Росії компанії таким шантажем займаються - якщо ви на нас податковий тягар збільшуєте, то ми будемо скорочувати інвестиційні програми. Ніхто не говорить про скорочення операційних витрат, про заморожування зарплат, про зниження цін на сировину, товари та послуги", - поскаржився Силуанов.

За його словами, на заході нафтові компанії, які займаються видобутком сланцевої нафти, в умовах падіння цін на нафту займаються саме зниженням операційних витрат.

Водночас Силуанов зазначив, що пропозиції Мінфіну РФ щодо коригування податкового режиму дозволять бюджету отримати 330 млрд руб. у 2016 році. "З нафтової галузі через експортні мита - 200 млрд руб., ми пропонуємо через ПВКК (податок на видобуток корисних копалин, - ред.) змінюючи формулу по газу - 100 млрд руб. За так званими пропозиціями щодо поліпшення збору та виходу в тіньовий сектор від оподаткування на мазут, дизельне паливо, так званий середній дистилят, масло в'язке, суднове паливо акцизами ми пропонуємо цю проблему ліквідувати, отримаємо 30 млрд рублів", - сказав він.

При цьому Мінфін РФ зберігає намір знижувати дефіцит бюджету на 1 процентний пункт щорічно починаючи із 2017 р. За словами Силуанова, в поточному і наступному році дефіцит російського бюджету буде не вище 3%. "У наступні 2017 і 2018 роки ми не можемо собі дозволяти такий дефіцит. Він має знижуватися, як мінімум, на 1 пп ВВП щорічно", - наголосив російський міністр.

Нагадаємо, як заявляв Силуанов раніше, в РФ більше не чекають нафти по 100 дол./бар.