ua en ru

Мінфін РФ має намір повернутися до встановлення ціни відсікання нафти при використанні нафтогазових доходів бюджету

Міністерство фінансів РФ планує повернутися до встановлення ціни відсікання нафти при використанні нафтогазових доходів бюджету. Про це повідомила журналістам заступник міністра фінансів РФ Оксана Сергієнко, повідомляє РБК.

"Ми плануємо в найближчі кілька місяців розробити, а до 2015 р. - впровадити бюджетні правила, аналогічні тим, за якими формувався стабілізаційний фонд", - сказав вона. За словами заступника міністра, буде визначена якась довгострокова середня ціна на нафту, і понад цієї ціни нафтогазові доходи будуть накопичуватися в Резервному фонді і Фонді національного добробуту (ФНБ).

При цьому на найближчі три роки будуть введені проміжні положення, згідно з якими ціна відсікання нафти буде розраховуватися не виходячи з макроекономічного прогнозу, а в залежності від необхідних витрат бюджету. "Тобто по факту у нас є витрати, від зворотного вважаємо, якою повинна бути ціна, який повинен бути трансферт (до бюджету)", - пояснила вона. З 2015 р. Мінфін РФ розраховує ввести правила віднесення доходів бюджету на витрати в залежності від ціни відсікання нафти, яка б відповідала макроекономічним прогнозом.

О.Сергієнко відзначила, що буде розраховуватися величина нафтогазового трансферту до бюджету, яка буде складатися з нафтогазових доходів при середній ціні на нафту і ненафтогазових доходів. При цьому ця розрахункова величина трансферту буде істотно вище 3,7% від ВВП, до яких спочатку планувалося зменшити трансферт до 2011 р. "Скажімо, трансферт буде 10-15%, але сама конструкція втратила сенс", - сказала заступник міністра. Мова йде про те, що нафтогазові доходи будуть розподілятися не за принципом трансферту до бюджету, а в залежності від ціни відсікання нафти. За словами О.Сергієнко, нафтогазовий трансферт до бюджету може бути знижений до 3,7% від ВВП тільки до 2027 р.