ua en ru

Мінфін: Податки в Україні не вищі, ніж в Європі.

Податковий тягар в Україні не вищий, ніж в європейських країнах. За підсумками 2009 р., він склав 37,2% ВВП з урахуванням доходів позабюджетних соціальних фондів, знизившись до рівня попереднього року на 1,7 процентного пункту. В той же час середній податковий тягар по 27 країнам Євросоюзу складає 39,8%. Про це в інтерв'ю «Дзеркало тижня» повідомила заступник міністра фінансів Тетяна Єфименко.

Вона уточнила, що згідно з останніми даними Eurostat, де надаються дані по 27 країнах Євросоюзу, податковий тягар коливається в діапазоні від 29,4% в Словаччині і Румунії до 48,7 - в Данії.

Т.Єфименко також нагадала, що приріст податкових доходів в бюджеті 2010 р. складе 36,3% до рівня 2009 р. За її словами, одним з основних чинників зростання стане ефективніше адміністрування, рівномірний розподіл податкового навантаження. «Податкова політика держави буде відкритою, зрозумілою, перш за все в частині мотивації застосування фіскальних і регулюючих механізмів. У свою чергу, бізнес повинен зробити крок нам назустріч, допомогти зорієнтуватися, які саме зміни податкових правил необхідні, перш за все - в області адміністрування, детінізації», - підкреслила вона.