ua en ru

Мінфін може зіткнутися з труднощами в питаннях відшкодування ПДВ, - аналітик

Міністерство фінансів, може зіткнутися з труднощами в питаннях покриття бюджетного дефіциту і відшкодування ПДВ без залучення зовнішнього фінансування, вважає аналітик «Ренесанс капітал Україна» Анастасія Головач.
«Згідно з наданою Мінфіном інформацією, заборгованість з повернення ПДВ на початок серпня досягала 32 млрд грн. Після випуску ПДВ-облігацій в обсязі 16,.4 млрд грн сума, що підлягає відшкодуванню до кінця вересня, зменшилася приблизно до 16 млрд грн. За нашими розрахунками, в серпні-жовтні заборгованість з відшкодування ПДВ буде накопичуватися в сумі близько 3-4 млрд грн. на місяць (МВФ допускає період вивірки заявок на повернення ПДВ в 60 днів, тому заборгованість, що з'явилася в листопаді-грудні, не буде визнана простроченою)», - підкреслює аналітик.
На думку А.Головач, якщо прибутковість нових єврооблігацій виявиться помітно вище очікуваної Мінфіном, то не виключається варіант чергового перенесення строків розміщення. Аналітик повідомляє, що в цьому випадку повернення ПДВ у вересні може бути забезпечене за рахунок коштів, накопичених на казначейському рахунку.