ua en ru

Мінфін може лобіювати інтереси монополіста на ринку лотерей, - розслідування

Мінфін може лобіювати інтереси монополіста на ринку лотерей, - розслідування Ілюстративне фото (facebook.com igra.msl.ua)

За даними розслідування, Мінфін ніяк не відреагував на численну критику

Міністерство фінансів ніяк не відреагувало на численну критику на адресу проекту ліцензійних умов з випуску та проведення лотерей і планує встановити монополію на українському лотерейному ринку. Про це йдеться в аналітичному матеріалі "Апострофа" Як Мінфін спробує виправдати свої промахи на лотерейному ринку, підготовленому на підставі пояснювальної записки Міністерства фінансів до нового варіанту проекту ліцензійних умов з випуску та проведення лотерей.

Аналізуючи ситуацію з ліцензійними умовами, пише автор, можна сказати, що "Мінфін не прислухався до численних критичних зауважень і твердо задався метою встановити монополію на ринку однієї конкретної приватної компанії, яка буде контролювати мільярдні грошові потоки, як з легальних лотерей, так і з нелегального азартного бізнесу".

Аналіз нового проекту ліцумов показав, що документ містить низку маніпулятивних положень, а іноді і прямо суперечить законодавству України.

"Судячи з тексту пояснювальної записки, чиновники Мінфіну на чолі з міністром фінансів Олександром Данилюком свідомо намагаються виправдати очевидні негативні наслідки ухвалення свого варіанту Ліцензійних умов - як корупційні ризики при видачі ліцензій, втрату тисяч робочих місць та легалізацію під виглядом лотерей незаконного грального бізнесу в інтересах єдиної компанії, фактичного сьогоднішнього монополіста - "УНЛ", - йдеться в статті

Більш того, новий проект Ліцензійних умов, як і раніше, передбачає використання як засобу контролю касові апарати, що в більшості випадків недоцільно, оскільки відкриває широке поле для приховування закладами-розповсюджувачами виручки. Проект все так само містить дискримінаційні умови отримання ліцензій, що суперечать чинному законодавству: як щодо діючих операторів, крім одного - компанії "УНЛ", так і для можливих нових учасників, які захочуть зайти на цей ринок, зазначає автор статті.