ua en ru

Мінфін змінив критерії оцінки ризиків для податкових накладних

Мінфін змінив критерії оцінки ризиків для податкових накладних Фото: Мінфін змінив критерії оцінки ризиків для податкових накладних (колаж РБК-Україна)

Зокрема, передбачена автоматична реєстрація таблиць для певної групи платників

Міністерство фінансів внесло зміни до критеріїв оцінки ступеня ризиків Автоматичною системою реєстрації податкових накладних. Відповідний наказ Мінфіну набув чинності 17 листопада 2017 року, повідомляє прес-служба міністерства.

Зокрема, введено автоматичне прийняття таблиці платника, у якого податкове навантаження більше 2% і обсяг поставок товарів або послуг, складених з 01 січня 2017 року в реєстрі, що складає більше 25% від загального обсягу постачання за відповідний період.

Тепер ГФС буде автоматично обраховувати дані показників кожного 10 числа і платник зможе дізнатися про результати у своєму Електронному кабінеті.

Також внесені зміни в критерії, які роблять неможливими маніпуляції з "ризиковим складом" (залежність допустимого відсотка ризикових товарів в залишку від податкового навантаження).

Градація рівня ризикового товару залежно від податкового навантаження наступна:

- податкове навантаження більше 3% - допустиме переважання ризикового товару або послуги до 75%

- від 2-3 відсотків - 60% ризикового товару / послуги;

- від 1,5 - 2 відсотків - 50% ризикового товару / послуги;

- від 1 - 1,5 відсотків - 40% ризикового товару / послуги;

- від 0,5 - 1 відсотка - 30% ризикового товару / послуги;

Дані зміни покликані усунути маніпуляції спотворення показників первинних документів, щоб уникнути алгоритму моніторингу та участі у схемах формування фіктивного кредиту

За рахунок автоматичної реєстрації технологічних карт значно зменшиться кількість платників реального сектору, які підпадають під моніторинг.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів Олександр Данилюк повідомив, що з-за фіктивного ПДВ з бюджету щорічно вимивався 1 млрд доларів.