ua en ru

Через фіктивний ПДВ з бюджету щорічно вимивався 1 млрд долларів, - Данилюк

Через фіктивний ПДВ з бюджету щорічно вимивався 1 млрд долларів, - Данилюк Фото: фіктивний ПДВ досягав у рік 1 млрд долларів (kmu.gov.ua)

Мінфіном було зафіксовано різке зростання спроб реєстрації таких накладних

З-за відшкодування фіктивного податку на додану вартість щорічно з державного бюджету "вимивався" 1 млрд долларів. Про це повідомив міністр фінансів України Олександр Данилюк, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, до введення Автоматичної системи оцінки ризиків ДФС Мінфін фіксував різке зростання спроб реєстрації фіктивного ПДВ до відшкодування.

"З-за фіктивного ПДВ з бюджету вимивалися мільярди. В середньому це було більше мільярда в рік. Ведення автоматичної системи моніторингу ПДВ дозволило істотно скоротити втрати держави. З першого дня були спроби обійти цю систему, і зрозуміло чому", - сказав Данилюк.

За словами міністра, були ініціативи "певних людей" про повернення до старої системи. Ті, хто втратили мільярд - шукають можливість його повернути. Так, повідомив глава Мінфіну, був зареєстрований законопроект 7115, який є шкідливим. Проти нього висловлювалися і прем'єр-міністр, і Мінфін.

"Такі спроби незаконного відшкодування-ред.). Як тільки було зрозуміло, що буде складно з цим законопроектом, різко ми відзначаємо збільшення масштабів фіктивного ПДВ. Це виглядає як скоординовані дії. Не секрет, що цим займаються представники державних органів ", - сказав він.

Він зазначив, що дві третини фіктивного ПДВ проходять через Київ.

"Скрутка - це великий бізнес. Тому я поставив завдання провести розслідування, в ході якого доручив усунути у відповідних підрозділах керівників", - додав міністр.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман переконаний, що його уряду вдалося ліквідувати корупційні схеми при відшкодуванні податку на додану вартість.