ua en ru

Мінфін Ірландії попередив про небезпеку провалу референдуму щодо закону про "бюджетну дисципліну ЄС"

Міністр фінансів Ірландії Майкл Нунан попередив 29 квітня 2012 р. про небезпеку провалу референдуму щодо закону про "бюджетну дисципліну ЄС". За словами Нунана, у разі, якщо закон буде відкинутий, це може перешкодити отриманню нових траншів фінансової допомоги від МВФ, передає Reuters.

За умовами законопроекту, якщо Дублін висловиться проти прийняття закону щодо "бюджетної дисципліни", він позбудеться фінансової допомоги від Європейського фонду фінансової стабільності. При цьому строк надання Ірландії 85 млрд євро з боку ЄС і МВФ закінчується вже в кінці 2012 р., у той час як експерти одностайні в потребі острівної держави в нових позиках і кредитах.

Противники законопроекту говорять про можливість нових позик на світовому фінансовому ринку або у МВФ або Світового банку. Однак Нунан дав зрозуміти, що МВФ не виділятиме кошти проблемним державам єврозони (Греції, Португалії та Ірландії) поодинці. "Вони готові виділяти антикризові кошти тільки в тому випадку, якщо Європа візьме на себе основний ризик. Обсяг виділених МВФ коштів залежить від допомоги ЄС", - сказав міністр.

Останні дані опитувань громадської думки свідчать, що законопроект підтримають 47% громадян країни, 35% мають намір голосувати проти, а 17% ще не визначилися. Референдум призначено на 31 травня 2012 р.

Нагадаємо, що Договір про бюджетну дисципліну має на увазі зниження дефіциту бюджету до 0,5% ВВП. В даний час планка встановлена ​​на рівні 3% і носить, в значній мірі, рекомендаційний характер. Закон повинні ратифікувати національні парламенти. В Ірландії було вирішено провести референдум.