ua en ru

Мінфін Греції: Дефіцит бюджету Греції в 2011 р. може перевищити оновлений цільовий показник в 8,5%

Дефіцит бюджету Греції в 2011 р. може перевищити оновлений двома днями раніше цільовий показник в 8,5%. Таку можливість озвучив міністр фінансів республіки, яка знаходиться на межі дефолту, Евангелос Венізелос, передає Reuters.
При цьому він пояснив неможливість виконати взяті країною перед основними кредиторами зобов'язання більш глибокою, ніж прогнозувалося, рецесією. Раніше Афіни розраховували, що бюджетний дефіцит за підсумками 2011 р. складе 7,6%. Він також попередив, що досягнення переглянутого цільового показника зажадає додаткових зусиль. Зокрема, ряд підготовлених урядом реформ поки що не отримали підтримку парламенту.
"Якщо державний механізм дасть збій, і ми не зможемо досягти необхідної національної згоди і солідарності, як видно, у нас виникнуть складнощі з досягненням цільового показника в 8,5%", - сказав міністр, в черговий раз відкинувши можливість дефолту країни.
Серед іншого він зазначив, що прийняття "додаткових антикризових заходів не потрібне", поки Греція "виконує свої зобов'язання". За його словами, європейські партнери країни виявляють занепокоєння скоріше в зв'язку з необхідними республіці структурними реформами, ніж із заходами фінансової консолідації.
Напередодні міністри фінансів зони євро перенесли виділення Афінами чергового траншу фінансової допомоги на середину листопада поточного року, незважаючи на позицію Фінляндії, яка виступила проти додаткової підтримки Греції. Венізелос сьогодні заявив, що країна зможе протриматися до цього моменту, паралельно виконуючи свої фінансові зобов'язання. За його словами, республіка надасть Фінляндії цінні папери на суму 880 млн євро в якості застави, який Гельсінкі вимагає від Афін в обмін на участь у другій кредитній лінії обтяженої боргами республіці. Двома днями раніше влада Греції схвалила план зі скорочення 30 тис. держслужбовців в рамках програми заходів бюджетної економії, що було однією з умов отримання чергового траншу рятівних позик.
У 2009 р. Греція опинилася перед обличчям найбільшої фінансової кризи через надзвичайно високі борги Афін перед урядами інших країн. У травні 2010 р. Міжнародний валютний фонд (МВФ) і Євросоюз виділили грецькій владі кредитну лінію в розмірі 110 млрд євро. Проте в липні 2011 р. на екстреному саміті єврозони було прийнято рішення про надання Греції другого пакета фінансової допомоги понад програму, яка діяла. Лідери єврозони домовилися, що Євросоюз і МВФ нададуть Афінам додаткове фінансування в розмірі 109 млрд євро. Натомість керівництво Греції зобов'язалося здійснити ряд заходів, спрямованих на різке скорочення бюджетних витрат: зменшити зарплати, підвищити пенсійний вік, скоротити ряд робочих місць, а також провести широку програму приватизації. Ці заходи вкрай непопулярні в грецькому суспільстві. З 2009 р. в країні не припиняються масові страйки та інші акції протесту проти скорочення бюджетних витрат.