ua en ru

Мінфін Німеччини розслідує факт витоку інформації про секретну зустріч міністрів фінансів ЄС

Уряд Німеччини серйозно стурбований тим, що у ЗМІ просочилася інформація про секретну зустріч міністрів фінансів країн Євросоюзу, що обговорювали у Люксембурзі ситуацію з борговою кризою в Греції. Про це пише газета РБК daily.

Особливе роздратування це викликало у глави німецького Мінфіну Вольфганга Шойбле, який підозрює витік саме зі свого відомства і вже дав розпорядження про пошук "крота".
В.Шойбле зробив перші висновки у зв'язку з фактом витоку в ЗМІ з свого міністерства службового документа з аналізом фінансового стану Греції. Як стало відомо Handelsblatt, ще на початку нинішнього тижня В.Шойбле наказав розпочати службове розслідування з тим, щоб знайти у власних рядах зрадника.
За даними джерел Handelsblatt, В.Шойбле був вкрай незадоволений тим, що пов'язаний з підготовкою зустрічі його колег з ряду європейських країн документ опинився в минулу п'ятницю в розпорядженні преси, причому потрапив у ЗМІ прямо з кабінетів Мінфіну. Даний документ містив аналіз наслідків можливого виходу греків з валютного союзу. Результатом публікації став спекулятивний вибух на фінансових ринках, а курс євро впав.
На першому етапі службового розслідування у Мінфіні ФРН було встановлено, що коло осіб, що мали прямий доступ безпосередньо до документа або ж знайомих з його змістом, обмежується приблизно 20 співробітниками. Природно, "порушника" чекають тепер серйозні неприємності. В.Шойбле розпорядився, щоб всі причетні до роботи над цим аналізом чиновники дали письмові розписки в тому, що службову таємницю вони не розголошували. Крім того, перевірці піддаються і комп'ютери співробітників, які потрапили під підозру - на предмет того, чи не розсилався з них секретний документ по електронній пошті.
За словами джерел Handelsblatt, службове розслідування в Мінфіні ФРН веде спеціальна комісія під керівництвом держсекретаря Ханса Бернхарда Бойса, який гарантовано нічого не знав про підготовку секретного аналізу по Греції.