ua en ru

Міненерговугілля і нафтопереробні компанії продовжують маніпуляції даними з метою введення мит на імпорт нафтопродуктів, - учасники ринку

Міненерговугілля і нафтопереробні компанії продовжують маніпуляції даними та тиск на владу країни для введення мита на імпорт нафтопродуктів. Таку думку висловили експерти в «Об'єднанні операторів ринку нафтопродуктів України».

«Зокрема дивують відверто упереджені пошуки винних у підвищенні цін на нафтопродукти Міністерством енергетики та вугільної промисловості. В якості основної причини зростання чиновники відомства називають імпортерів палива, тоді як в якості стабілізуючого фактора виступають українські НПЗ. Це правильно з точністю до навпаки. Так, найбільший НПЗ країни «Укртатнафта» з початку січня підвищив офіційні відпускні ціни на бензин А-95 на 13,3%, на ДП - на 14,6%. При цьому підвищення завод виробив вже в перші дні січня, тобто в перший же день дії нових ставок акцизного збору. У той же час за указний період мережі автозаправних станцій, що торгують імпортним продуктом, підвищили ціни на А-95 на 5,9%, на ДП - на 6,3%. І це при тому, що технологічно НПЗ мають можливість для більш плавного зростання, так як мають запаси дешевої нафти», - йдеться в заяві операторів ринку нафтопродуктів.

На думку експертів, заява чиновників Міненерговугілля про те, що ціни в багатьох найбільших мережах автозаправних станцій виходять за рамки так званого цінового коридору, що розраховується секретаріатом експертно-аналітичної групи з питань ринку нафтопродуктів (далі ЕАГ) також є необ'єктивним.

«По-перше, ЕАГ, у своїх розрахунках «цінового коридору» не враховують згадане збільшення ставки акцизного збору на нафтопродукти практично на 40%, або на майже 50 коп./л на бензини і близько 15 коп./л на ДП. Причин такого підходу в ЕАГ не пояснюють. Таким чином нинішній ціновий коридор по бензинах на 50 коп./л є нижчим, ніж реальний, який на першу декаду лютого складає 9,21 грн/л по А-95.
По-друге, незважаючи на це, учасники ринку дотримуються домовленостей, які були досягнуті за підсумками засідання ЕАГ 28 січня. Мова йде про збереження цін на А-95 в межах 9 грн/л до 15 лютого 2011 р.», - зазначили експерти.

В об'єднанні також відзначили, що дані про підвищену частку імпортних нафтопродуктів на ринку України не відповідають дійсності. «За офіційними даними, в 2010 р. частка імпортних нафтопродуктів становила 40%, в січні 2011 р. - 30%. У більшості своїй це паливо стандарту Євро-4 і Євро-5, яке в Україні не випускається або випускається в обмежених кількостях», - йдеться в заяві.