ua en ru

Мінекономрозвитку розробляє стратегію економічного ривка, - Прасолов

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (Мінекономрозвитку) розробляє стратегію економічного ривка. Про це сьогодні на конференції "Нова економічна модель: інвестиції та інновації для реального сектору" повідомив міністр Ігор Прасолов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Впевнений, що країні потрібен економічний ривок, заснований на виваженій та водночас амбітній економічній стратегії, стратегії, яка може бути реалізована лише за наявності сприятливого бізнес-клімату, що дозволить залучити і сконцентрувати інвестиції та зусилля для здійснення економічного ривка. Стратегія, яка спиратиметься на дієздатні інституції та інструменти, що забезпечить спрямування залучених інвестицій та зусиль на визначені державою пріоритетні напрямки розвитку. Мінекономрозвитку започаткувало роботу з розробки такої стратегії", - зазначив Прасолов.

Він додав, що серед пріоритетних напрямків розвитку економіки сьогодні є сільське господарство, харчова промисловість, житлово-комунальний сектор, машинобудування, інфраструктура та туристично-рекреаційна галузь.

"Я нагадаю про те, що відповідно до закону в пріоритетних напрямках економіки відбувається звільнення від податку на прибуток і ввізного мита на те обладнання, яке накуповується за кордоном для того, щоб будувати такі виробництва", - розповів Прасолов.

За його словами, Президентом України Віктором Януковичем поставлено амбітне завдання: до 2020 р. Україна має увійти до числа 20 найбільших економік світу за обсягом ВВП.

"На сьогодні за цим показником Україна посідає 38 місце, при цьому вітчизняна економіка не відновилася до рівня передкризового 2007 р. ...Серед головних проблем низька конкурентоспроможність реального сектору, енерговитратність та матеріалоємність виробництва, знос основних засобів, вагома експортна орієнтація та залежність від кон'юнктури на зовнішніх ринках. Таким чином, нагромаджені структурні проблеми призводять до зниження конкурентоспроможності країни. Переконаний, що вихід із цього становища звичайним еволюційним шляхом неможливий. Для виконання стратегічного завдання Президента України щорічний обсяг інвестицій потрібно збільшити у два рази. За нашими розрахунками, це може дати зростання річних темпів реального ВВП орієнтовно у 4 рази і та експорту на 11%. Виникає ключове питання, де взяти такий обсяг інвестицій і яким чином спрямувати їх для отримання максимального економічного зростання в умовах, коли існуючі механізми розвитку не працюють. Мова йде в першу чергу про банківське кредитування, фондовий ринок та державну підтримку", - пояснив він.

За словами міністра, вирішити всі проблеми має допомогти стратегія, над якою працює міністерство.