ua en ru

Мінекономрозвитку пропонує встановити порядок корпоратизації державних підприємств

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України оприлюднило на сайті відомства проект закону України "Про корпоратизацію державних підприємств" та проект постанови Кабінету міністрів України "Про затвердження порядку корпоратизації державного унітарного комерційного підприємства".

Проект закону України "Про корпоратизацію державних підприємств" розроблено Мінекономрозвитку відповідно до пункту 119.1.2. національного плану дій на 2012 р. щодо впровадження програми економічних реформ на 2010-2014 рр. "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава", затвердженого указом Президента України від 12 березня 2012 р. № 187.

Метою державного регулювання є законодавче регулювання перетворення державних підприємств у державні акціонерні товариства, сто відсотків акцій яких належить державі. Проект закону передбачає врегулювання питання прийняття органом управління рішення про корпоратизацію підприємства, державну реєстрацію новоствореного товариства, створення наглядової ради та ревізійної комісії, покладання функцій загальних зборів до моменту внесення змін до реєстру власників на орган управління.

Передбачається, що реалізація закону сприятиме прискоренню реформування системи управління суб'єктами господарювання державного сектору економіки та забезпеченню державного контролю за функціонуванням підприємств, заснованих на державній власності.

Згідно аналізу регуляторного впливу у разі прийняття закону України "Про корпоратизацію державних підприємств", процес перетворення державних підприємств у державні акціонерні товариства вцілому займатиме від 4 місяців, а саме: прийняття рішення про корпоратизацію, формування складу комісії з корпоратизації, підготовка статуту товариства, проведення оцінки цілісного майнового комплексу. У разі здійснення заходів з реструктуризації строки проведення корпоратизації можуть бути збільшені.

Стосовно коштів, то здійснення організаційних та управлінських повноважень представниками органу управління та іншими спеціалістами міністерств та відомств здійснюватиметься у межах службових повноважень.

Проект постанови Кабінету міністрів України "Про затвердження порядку корпоратизації державного унітарного комерційного підприємства" розроблено відповідно до пункту 1 доручення Кабінету міністрів України від 26 квітня 2012 р. №14643/1/1-12 та на виконання вимог частини сьомої статті 74 Господарського кодексу України, згідно якої державне унітарне комерційне підприємство може бути перетворене у державне акціонерне товариство, 100 відсотків акцій якого належать державі, у порядку, встановленому Кабінетом міністрів України (зміни до зазначеної частини внесено законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення управління об'єктами державної власності" від 13 березня 2012 р.).

Порядок корпоратизації підприємства передбачає такий механізм дії: подання суб'єктом управління та затвердження Мінекономрозвитку пропозицій щодо корпоратизації підприємства; прийняття засновником рішення про проведення корпоратизації відповідного підприємства та утворення комісії з його реорганізації;
розроблення комісією проекту плану реструктуризації підприємства та подання його на затвердження засновником;проведення згідно вимог законодавства оцінки цілісного майнового комплексу підприємства разом із земельною ділянкою, та затвердження засновником товариства відповідних акта оцінки та рецензії звіту про оцінку; прийняття засновником рішення про утворення товариства, затвердження його статуту та рішення про випуск акцій; затвердження засновником за погодженням з Мінекономрозвитку персонального складу наглядової ради товариства в установленому порядку; державна реєстрація припинення підприємства, що припиняється в результаті корпоратизації, та державна реєстрація новоутвореного товариства.

Згідно проекту постанови "Про затвердження порядку корпоратизації державного унітарного комерційного підприємства", в п'ятиденний строк з дня одержання повідомлення про формування складу комісії з корпоратизації підприємства представники від засновника товариства, Агентства держмайна, Фонду державного майна, місцевого органу виконавчої влади, а також органу управління та представницького органу трудового колективу підприємства, що корпоратизується делегують до її складу своїх представників; протягом трьох днів складається, оформлюється та підписується головою комісії протокол за результатами засідання; у тримісячний строк з дня затвердження складу комісія подає засновнику акт оцінки цілісного майнового комплексу підприємства, що корпоратизується, у тому числі разом із земельною ділянкою, проект статуту товариства і в разі потреби проект плану реструктуризації; комісія припиняє свою роботу з дня державної реєстрації товариства.

Передбачається, що реалізація закону України "Про корпоратизацію державних підприємств" та постанови Кабінету міністрів України "Про затвердження порядку корпоратизації державного унітарного комерційного підприємства" дозволить збільшити надходження до бюджету в результаті діяльності державних акціонерних товариств, які будуть більш пристосованими до ринкових умов господарювання.