ua en ru

Мінекономрозвитку пропонує спростити процедуру прийому металобрухту від фізичних осіб

Мінекономрозвитку пропонує спростити процедуру прийому металобрухту від фізичних осіб, а також визначити коло суб'єктів господарської діяльності, які можуть здійснювати експорт шлаків - побічних продуктів відходів кольорових металів. Про це йдеться в пояснювальній записці законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України (щодо операцій з металобрухтом)", оприлюдненого 24 жовтня на сайті Мінекономрозвитку.
Законопроект направлений на узгодження положень законодавства стосовно операцій з металобрухтом з положеннями закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подальшого вдосконалення порядку ліцензування господарської діяльності", указів Президента України від 9 грудня 2010 р. № 1085 "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади" та від 31 травня 2011 р. № 634 "Про Міністерство економічного розвитку і торгівлі України", постанови Кабінету міністрів України від 27 липня 2011 р. № 798 "Про внесення змін до переліку органів ліцензування" в частині здійснення Мінекономрозвитку своїх функцій як органу ліцензування та державного регулювання операцій з металобрухтом.
В тому числі, законопроектом виключаються визначення побутового та промислового металобрухту як такі, що втратили актуальність, спрощується процедура прийому металобрухту від фізичних осіб (акт приймання з вичерпним переліком обов'язкових реквізитів) та, з метою запобігання неконтрольованому ("прихованому") вивезенню під виглядом відходів за межі України брухту кольорових металів, які здебільшого в Україні не виробляються, вноситься визначення шлаків, як побічного продукту, що в подальшому може бути використаний в металургійному виробництві та переробці, та визначається коло суб'єктів господарської діяльності, які можуть здійснювати їх експорт.
Реалізація положень акту здійснюється в межах діючих повноважень органів виконавчої влади та не потребує виділення коштів з державного бюджету.