ua en ru

Мінекономрозвитку пропонує зменшити розмір "місцевої" складової при застосуванні "зеленого" тарифу до 25%

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України пропонує зменшити розмір "місцевої" складової з 50% до 25% при застосуванні "зеленого" тарифу. Про це йдеться в законопроекті "Про внесення змін до закону "Про електроенергетику" щодо розміру місцевої складової для об'єктів електроенергетики", текст якого оприлюднений на сайті Мінекономрозвитку.

Проектом закону України вносяться зміни до закону України "Про електроенергетику", які передбачають зменшення частки "місцевої" складової при встановленні "зеленого" тарифу для об'єктів відновлюваної енергетики, зокрема тих, що вироблятимуть електроенергію з енергії вітру, сонячного випромінювання, біомаси та біогазу з 50% до 25%.

"Розмір місцевої складової для об'єктів електроенергетики, які виробляють електроенергію з біогазу, будівництво яких розпочато після 1 січня 2012 р. та які введені в експлуатацію після 1 січня 2014 р., встановлюється на рівні не менш як 25%", - йдеться в проекті закону.

Як заявив директор департаменту розвитку реального сектору економіки Мінекономрозвитку Олег Пендзин, за оцінками експертів потенціал вітрової енергетики на даний час майже не використовується. Сумарно встановлена потужність вітрових електростанцій становить лише 0,2% від загального обсягу генеруючих потужностей.

За його словами, зменшення розміру "місцевої" складової з 50% до 25% при застосуванні "зеленого" тарифу сприятиме виконанню Україною положень угоди СОТ та міжнародних зобов'язань України.