ua en ru

Мінекономіки Японії: Завдяки політиці ЦБ показник базової інфляції демонструє позитивну динаміку

Завдяки монетарній політиці Банку Японії показник базової інфляції (core CPI, розраховується при виключенні з загального індексу інфляції цін на продукти харчування і паливо) демонструє тенденцію до позитивної динаміки. Про це повідомив міністр економіки Японії Акіро Амарі, виступаючи перед журналістами в м. Токіо, передає Reuters.

Іншими словами, агресивна політика монетарного стимулювання економіки, що проводиться японським Центробанком (ЦБ), починає давати плоди, сказав він. При цьому Амарі підкреслив, що поки рано говорити про перемогу над дефляцією, бо згідно до інших методик розрахунку індексу споживчих цін він все ще буде в "мінусі".

Раніше Центробанк Японії оприлюднив програму монетарного пом'якшення об'ємом 1,4 трлн дол. Саме таку суму протягом двох років Банк Японії має намір "закачати" в економіку країни. 8 квітня 2013 р. Центробанк Японії провів першу операцію в рамках програми, зробивши найбільшу за всю історію разову скупку активів: на придбання довгострокових держоблігацій (термінами обігу від п'яти до десяти і більше років) було витрачено більше 1 трлн ієн (10,3 млрд дол.).

Такі операції Центробанк Японії має намір проводити регулярно, щомісяця скуповуючи держоблігації приблизно на 7 трлн ієн (більше 71 млрд дол.) У результаті, за задумом японської влади, за два роки грошова база в країні збільшиться вдвічі, а інфляція "розженеться" до 2%.

У японському ЦБ вважають, що перспектива побороти дефляцію за допомогою політики "кількісного пом'якшення" (QE) переважує ризики, пов'язані з програмою. Японський ЦБ очікує, що зростання споживчих цін в 2014 фінансовому році складе більше 1%, що навіть трохи вище початкового прогнозу на рівні 0,9%. Стабілізація обстановки в світовій економіці та політика ЦБ країни, спрямована на ослаблення ієни, підтримають японський експорт і промвиробництво. Обсяг капітальних витрат зросте, і цільовий показник з інфляції на рівні 2% стане реальністю в найближчі роки, відзначають в Банку Японії.

Читайте також: ВВП Японії в I кварталі виріс на 0,9%