ua en ru

Мінекономіки за допомогою механізмів ВТО почало добиватися відміни дискримінаційних заходів, вживаних у Вірменії і Монголії відносно українських виробників.

Міністерство економіки України за допомогою механізмів ВТО почало добиватися відміни дискримінаційних заходів, вживаних у Вірменії і Монголії відносно українських виробників, повідомив заступник міністра економіки Валерій П'ятницький, пише "Комерсант-Україна".

За словами В.П'ятницького, Мінекономіки за зверненням асоціації "Укртабак" почало проведення неофіційних консультацій з Вірменією щодо дискримінаційної ставки акцизу на імпортні тютюнові вироби і готується почати аналогічні консультації по акцизних ставках з Монголією.

Як повідомив директор з корпоративних питань і комунікацій JTI Export Markets Олександр Авазашвілі, з 2009 р. ставка акцизу на 1000 сигарет з фільтром у Вірменії складає 6500 драм (16,86 дол.) для імпортної продукції і 4750 драм (12,32 дол.) - для місцевої.

Представник "Імперіал Тобакко Україна" Юрій Кишко повідомив, що їх компанія звернулася в Мінекономіки з приводу подібного порушення правил ВТО Монголією. "Торік вони ввели дискримінаційну ставку акцизу: для місцевих сигарет вона залишилася на колишньому рівні, а для імпортних - підвищена удвічі", - заявив він. Як уточнив В.П'ятницький, в Монголії підвищення акцизу пояснили кризою: "Ми з розумінням відносимося до проблем їх економіки, проте вважаємо, що вихід з ситуації не повинен проводитися за рахунок порушення торгових правил".

Він відзначив, що аналіз торгової політики Вірменії і Монголії показав аналогічні порушення відносно алкогольної продукції - горілки. "Проте по алкоголю до нас не поступали звернення виробників", - відзначив чиновник.