ua en ru

Міндоходов пропонують з 1 січня 2014 р. включений ЄСВ до складу єдиного податку для підприємців-спрощенців

У проекті змін до Податкового кодексу, підготовлених Міндоходов, пропонується з 1 січня 2014 р. включений ЄСВ до складу єдиного податку для підприємців 1 і 2 групи спрощеної системи оподаткування, така практика існувала до 2011 року. Зараз ці групи платників обкладаються єдиним податком у розмірі 1-10% і 2-20% від мінімальної зарплати відповідно, пише "Комерсант-Україна".

Соціальний внесок (34,7%) сплачується окремо. З урахуванням запропонованого раніше зниження ставки ЄСВ до 18% для всіх платників ставка для 1 групи збільшиться до 19-28%, для 2 - до 20-38%. Крім того, вони будуть звільнені від сплати єдиного податку до місцевих бюджетів, а загальний платіж передбачається зараховувати на окремий рахунок у Держказначействі. Далі з цих рахунків суми будуть розподілятися кінцевим одержувачам - соціальним фондам і місцевим бюджетам.

У прес-службі міністерства пояснюють, що зміни необхідні для спрощення умов ведення бізнесу, скорочення кількості платежів та звітності. У 1 і 2 групах зареєстровано більше 915 тис. підприємців. З початку року "єдиноподатники" перерахували 2,1 млрд грн, на 1 і 2 категорії припадає 20% і 35% відрахувань відповідно.

Міністерстві доходів і зборів повідомили, що зараз цей законопроект узгоджується з іншими міністерствами, однак поки його прийняття, як і в цілому по зниженню ставки ЄСВ до 18%, блокується Мінсоцполітики, де вважають, що Міндоходов не запропонував конкретних компенсаторів зниження доходів Пенсійного фонду. У Міндоходов відзначають, що дефіцит буде покритий за рахунок детінізації зарплат. У відомстві також не відмовилися від своєї торішньої ідеї ввести податок з обороту в розмірі 2% і зберегти ПДВ. Його ставка з 2014 р. знижується з нинішніх 16% до 14%. Після цього її пропонується знизити до 9%.

Підприємці вважають, що більш логічно було б обмежитися лише зниженням ставки ЄСВ.