ua en ru

МінАТО: Російська влада у Криму видобуває токсичний пісок для будівництва Керченського мосту

МінАТО: Російська влада у Криму видобуває токсичний пісок для будівництва Керченського мосту Фото: Керченський міст (kremlin.ru)

Токсичні речовини потрапляють в акваторію Чорного моря

На території окупованого Росією Криму продовжується видобуток токсичного піску, який згодом використовується для будівництва Керченського мосту та цивільного будівництва. Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МінАТО).

Зазначається, що Росія продовжує широкомасштабний видобуток піску безпосередньо з дамби Нижньо-Чурбашського хвостосховища (спеціальна споруда для безпечного зберігання токсичних речовин, - ред.), де зберігалися отруйні відходи підприємства "Камиш-Бурунський залізорудний комбінат".

"Наразі отруйні відходи використовують для будівництва Керченського мосту та цивільного будівництва. Площа ділянки, де відбувається видобуток складає 64 тис. 288 кв.м (довжина - 860 м, ширина - до 75 м). В процесі видобутку і доставки токсичний пісок неминуче потрапляє у повітря, а атмосферні опади вимивають отруту через зруйновану дамбу до акваторії Чорного моря", - повідомляє МінАТО.

Також вказано, що скидання токсичних речовин у сховище було завершено у 1994 році разом із роботою комбінату. Однак, аерофотозйомка показує, що на ділянці відновлено видобуток токсичного піску.

МінАТО: Російська влада у Криму видобуває токсичний пісок для будівництва Керченського мостуМінАТО: Російська влада у Криму видобуває токсичний пісок для будівництва Керченського мосту

Фото: аерофотозйомка видобутку токсичного піску (mtot.gov.ua)

"Вибірка токсичного піску є прямим порушенням окупаційною владою екологічного законодавства. Крім того, проведення таких робіт створює надзвичайну ситуацію та загрожує здоров’ю людей, а також екології Чорного моря", - вказує МінАТО.

Відомство додає, що у сховищі токсичних речовин кількість миш’яку перевищує гранично допустиму концентрацію в 500 разів, хрому - в 1420 разів, фосфору і заліза - у 341 і 370 разів відповідно.

Нагадаємо, раніше у МінАТО повідомляли, що російська влада в окупованому Криму із порушеннями проводить діяльність титанового заводу "Кримський титан", що становить екологічну загрозу для України. Зокрема, існує велика небезпека проникнення небезпечних речовин у підземні водні пласти, з яких питну воду споживають населені пункти Херсонської області.