ua en ru

Мінагропрод наполягає на виключному праві Аграрної біржі реєструвати експортні зернові контракти

Міністерство аграрної політики та продовольства (Мінагропрод) України наполягає на виключному праві Аграрної біржі реєструвати експортні зернові контракти, повідомляє прес-служба Української аграрної конференції з посиланням на заяву директора департаменту економічного розвитку аграрного ринку Мінагропроду Сергія Кваші.

За словами Кваші, Міністерство економічного розвитку і торгівлі (Мінекономрозвитку) ініціює зміни до законодавства щодо товарного біржового ринку, і ряд ініційованих змін "в майбутньому будуть вносити певний дискомфорт в роботу Аграрної біржі".

Кваша зазначив, що Мінагропрод підтримує ініціативу Мінекономрозвитку в частині оптимізації кількості бірж в Україні, але наполягає на тому, щоб "Аграрна біржа залишилася в тій системі координат, яка сформовані законом про державну підтримку сільського господарства".

На думку Кваші, реєстрація експортних контрактів на зерно на Аграрній біржі дозволяє Мінагропрод оперативно отримувати інформацію про законтрактовані обсяги зерна і ціни і, в разі необхідності, оперативно впливати на ринок. Якщо ж такі контракти зможуть реєструвати всі товарні біржі, які пройдуть сертифікацію, це ускладнить і затримає отримання даних і, відповідно, міністерство втратить можливість оперативно реагувати на зміни на ринку.

При цьому Кваша зазначив, що інші товарні біржі можуть розвивати біржову торгівлю іншими товарами: "Аграрна біржа повинна працювати з аграрним ринком. Товарів на українському ринку достатньо, розвивайте їх - біржову торгівлю добривами, металами, рудою".

Читайте також: Мінекономрозвитку наполягає на введенні реєстрації зовнішньоекономічних контрактів на Аграрній біржі