ua en ru

Мінагрополітики підписало меморандум з учасниками зернового ринку щодо контролю за експортом зерна, - УЗА

Міністерство аграрної політики і продовольства підписало меморандум про взаєморозуміння з профільними громадськими організаціями з метою забезпечення стабільної ситуації на зерновому ринку в 2012/13 МР. Цей документ передбачає продовження налагодженого з жовтня минулого року співробітництва між урядом і учасниками зернового ринку, повідомили в прес-службі Української зернової асоціації (УЗА).

"Сьогодні держава зацікавлена в стабільному функціонуванні зернового ринку. Саме тому ми разом з учасниками ринку продовжуємо розпочату минулого року співпрацю. Ми будемо працювати в питаннях контролю критичних обсягів експорту зерна в поточному МР. Наприклад, якщо більше 80% зернових від попередньо задекларованих обсягів буде експортовано, ми будемо приймати рішення, як діяти щодо експортного потенціалу країни", - зазначив міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк.

Також міністр повідомив, що у разі обмеження експорту зерна відомство буде інформувати учасників ринку за два місяці до цього.

"Ми пам'ятаємо, що в позаминулому МР держава в силу ряду обставин змушена була ввести квотування, що призвело до коливання цін. Але уряд повинен був це зробити, оскільки в Аграрному фонді залишалися мінімальні резерви. Таким чином, тепер, щоб уникнути значних втрат, ми будемо повідомляти про обмеження", - зазначив міністр.

Нагадаємо, 25 липня Присяжнюк заявив, що експорт зерна в 2012-2013 МР складе 20-21 млн т.