ua en ru

Мінагрополітики і місцева влада повинні протягом місяця розробити концепцію розвитку сільських територій, - Присяжнюк

Міністерство аграрної політики і продовольства (Мінагрополітики) України і місцева влада повинні протягом місяця розробити державну концепцію розвитку сільських територій. Про це повідомив голова Мінагрополітики Микола Присяжнюк, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

"Сьогодні Президент чітко поставив завдання, щоб через бажання збільшити показники в сільському господарстві, ми не втратили платформу аграрного сектора - село. Тому сільський розвиток для керівництва держави і безпосередньо для нашого міністерства буде завданням номер один", - відзначив Присяжнюк.

Міністр переконаний, що, незважаючи на економічні дослідження, які говорять про неефективність залучення великої кількості населення в сільському господарстві, на сьогодні це є значною перевагою України.

"Деякі фахівці запевняють, що така кількість населення не може бути задіяна в сільському господарстві - це економічно невигідно. В інших країнах в сільській місцевості проживає близько 5% населення. У нас живе 33%, або 14 мільйонів українців, і я вважаю, що це наше досягнення і ми повинні це зберегти", - заявив Присяжнюк.

За його словами, першочерговим завданням міністерства і місцевої влади повинні стати розвиток соціальної інфраструктури села, зокрема, відкриття нових шкіл, дитсадків, клубів культури, спортивних центрів, медичних установ, і в цьому процесі значну роль повинна грати сільська громада. Крім того, за словами міністра, необхідно модернізувати і вдосконалити роботу дорадчих органів і створити call-центри, за допомогою яких люди змогли б отримати відповіді на всі питання, що стосуються агросектору. Найближчим часом також будуть відпрацьовані механізми використання юридичних моделей сільських підприємств, що дозволить залучити додаткових інвесторів в сільське господарство.

"Наведу показовий приклад. Країна вирощує 20 мільйонів тонн картоплі, з них українці споживають 6,5 мільйонів тонн, а експорт становить близько 1 мільйона тонн. Вся інша картопля через відсутність складів для зберігання пропадає або неефективно згодовується худобі. Це непродуктивно. Тому такі принципи розвитку сільських територій, коли суспільство має чітко визначитися, як повинні використовуватися природні ресурси, земельні, і людські, і природні, зможе забезпечити динамічний розвиток українського села", - запевнив міністр.

Присяжнюк також зазначив, що зараз Україна повинна визначитися, які форми господарювання стануть пріоритетними - крупнотоварні виробництва або одноосібні господарства. "Сьогодні у нас з вами під городами перебуває 3,5 млн га землі. Деякі країни мають втричі менше просто сільськогосподарських земель. І якщо ми підемо тільки на великотоварне виробництво, ми розуміємо, що ці міста, за найсприятливіших умов, зможуть потрапити в систему товарообігу тільки через 30 років. Цього не можна допустити", - переконаний глава Мінагрополітики.

Нагадаємо, 8 листопада 2011 р. Кабінет міністрів України схвалив концепцію формування державної системи сільськогосподарського консультування.