ua en ru

Міллер: Переговори з Україною щодо газу відбудуться до кінця цього тижня (доповнення)

ВАТ "Газпром" планує провести чергові переговори з Україною щодо газу до кінця цього тижня. Про це повідомив журналістам голова правління газового холдингу Олексій Міллер, коментуючи підсумки відбувся напередодні раунду переговорів.

"Вчора (25 вересня 2011 р.) ми домовилися про те, що чергова робоча зустріч з нашими українськими друзями відбудеться до кінця цього тижня", - сказав він. Міллер також зазначив, що в переговорах є прогрес, але говорити про якісь конкретні цифри і параметрах сьогодні рано. "Швидше доречно говорити про загальне бачення підходів до розгляду і вирішення питань газового співробітництва", - зазначив він.

Нагадаємо, напередодні в рамках зустрічі з міністром енергетики та вугільної промисловості України Юрієм Бойко Міллер обговорив шляхи реалізації домовленостей, досягнутих в ході переговорів, які пройшли 24 вересня 2011р. між президентом України Віктором Януковичем, президентом Росії Дмитром Медведєвим і прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним у сфері закупівель та транзиту російського газу.

За підсумками зустрічі Янукович зазначив, що в переговорах з РФ по газу досягнуто суттєвого прогресу, що дає підстави сподіватися на досягнення найближчим часом конкретних результатів в інтересах обох країн. Під час зустрічі було прийнято рішення про проведення в жовтні поточного року на Україну чергового засідання міждержавної українсько-російської комісії.

Газове питання в російсько-українських відносинах увійшов в особливо гостру фазу на початку вересня 2011р. у зв'язку з планується зростання цін на газ. Спочатку Міністерство енергетики України заявило про намір знизити обсяг закуповуваного в Росії газу до 27 млрд куб. м в 2012р. проти 40 млрд куб. м у поточному. У відповідь на це Газпром нагадав, що за умовами контракту Київ зобов'язаний сплатити мінімум 33 млрд куб. м газу незалежно від того, скільки поставить йому російська компанія. Незабаром після цього прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що НАК "Нафтогаз Україна" буде ліквідована як юридична особа, а всі контракти з нею (у тому числі і з Газпромом) будуть переглянуті. Росія ж пригрозила подати за це на Україну до суду, підкресливши, що перегляд контрактів можливий лише при злитті "Нафтогазу" з Газпромом.

Десятирічні контракти на поставку російського газу в Україну і його транзит через територію цієї країни були підписані Газпромом і "Нафтогазом України" у січні 2010 р. Контракт на поставку газу передбачає щоквартальну формульну зміну ціни. У квітні 2010р. Газпром і "Нафтогаз Україна" погодили знижку на газ для України, за якою зниження становить 30% від ціни газу, але не більше 100 дол за 1 тис. куб. м. Знижка поширюється на обсяги постачань до 30 млрд куб. м в 2010р. і 40 млрд куб. м - в наступні роки.