ua en ru

МЗС Угорщини назвало "викликом на дуель" критику з боку Франції щодо політики Будапешта

МЗС Угорщини назвало "викликом на дуель" критику з боку Франції щодо політики Будапешта Фото: Петер Сіярто (kormany.hu)

Французький міністр у європейських справах заявила, що Будапешт знаходиться на "неправильному шляху"

Після критики міністра з європейських справ уряду Франції Наталі Луазо щодо зовнішньої політики Будапешта, глава Міністерства іноземних справ (МЗС) Угорщини Петер Сіярто назвав це "викликом на дуель". Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву МЗС Угорщини.

Відзначається, що в інтерв'ю, опублікованому в журналі L'Obs, Наталі Луазо сказала, що "історична битва повинна вестися проти Угорщини, тому що Угорщина знаходиться на неправильному шляху, і європейські радикали повинні бути зупинені". На її думку, верховенство права знаходиться в небезпеці в Угорщині - держава скорочує плюралізм преси та судова система також знаходиться під загрозою.

На думку Сійярто, міністр французького уряду "відкрито демонструє зневагу до Угорщини".

"Французький політик хоче розповісти народу Угорщини, як він повинен жити, і не готовий погодитися з тим, що угорці обрали Віктора Орбана і його уряд втретє з більшістю в дві третини голосів на демократичних виборах", - написав Сіярто.

Також він додав, що Луазо називає уряд Франції прогресивним, а угорський - відстаючим.

"Схоже, що уряд Франції вважає такі цінності, як безпека, захист кордонів і християнська культура застарілими, але угорці будуть відстоювати ці цінності і ми не поспішаємо в безодню, в яку летять так звані прогресисти на величезній швидкості", - заявляє глава МЗС Угорщини.

Він також додав, що "Угорщина не є колонією Франції і буде захищати свою безпеку всіма силами".

"Угорський уряд піднімає кинуту рукавичку і не відступить ні на один крок... Боротьба буде вирішена народом Європи на виборах до Європейського парламенту в наступному році", - зазначив міністр.

Нагадаємо, як заявив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар, Угорщина почала діяти щодо України так, немов Закарпаття, її територія.

Зазначимо, що після інциденту з видачею угорських паспортів в Берегово, 4 жовтня Україна заявила угорському консулу Ерно Кешкеню, що він повинен покинути територію України протягом наступних 72 годин. Також угорського дипломата оголосили персоною нон-грата. У відповідь Будапешт видворив українського консула.