ua en ru

МЗС: Послуги адвокатів заарештованих в Лівії громадян оплачує Україна

Послуги адвокатів заарештованих в Лівії громадян оплачує МЗС України. Про це повідомив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, який сьогодні зустрівся із рідними затриманих у Лівії українських громадян, передає прес-служба МЗС.

Зокрема, у ході зустрічі міністр поінформував, що питання якнайшвидшого повернення українських громадян з Лівії перебуває на особистому контролі Президента України. За його словами, глава держави, уряд та, зокрема, МЗС на щоденній основі докладають зусиль для врегулювання скрутної ситуації, в якій опинилися громадяни України у Лівії. Як зазначив Грищенко, це питання постійно порушується керівництвом української держави під час закордонних візитів, у тому числі до країн Близького Сходу, а також у листуванні з лідерами провідних держав світу з метою залучення їх можливостей та потенціалу на захист інтересів громадян України.

Міністр зазначив, що 20 червня за сприяння посольства України в Лівії офіс державних адвокатів Тріполі подав апеляцію з оскарження вироку в справі 19 українців, засуджених до 10 років позбавлення волі. При цьому оплата послуг адвокатів здійснюється за рахунок коштів з МЗС України. "Дипломати посольства України в Лівії на регулярній основі відвідують наших співвітчизників, забезпечують їх продуктами харчування, предметами особистої гігієни, надають можливість спілкування телефоном з рідними", - зазначив глава МЗС.

Грищенко запевнив, що він особисто та всі українські дипломати вживатимуть усіх можливих кроків задля якнайшвидшого повернення українських громадян на батьківщину.

Нагадаємо, 4 червня суд в Тріполі виніс звинувачувальні вироки 19 громадянам України, яких у Лівії звинувачували в пособництві армії поваленого полковника Муаммара Каддафі. Зокрема, всіх 19 громадян України засудили до 10 років позбавлення волі. Крім того, один громадянин Росії отримав довічне ув'язнення, ще один росіянин і троє громадян Білорусі отримали 10 років позбавлення волі.